ANNONCE

7. september sker noget stort: Derfor bør du vente

29. august 2020 16:08 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

Selv om 5G-netværket lanceres om lidt, behøver du som gennemsnitlig forbruger ikke skynde dig ud for at få fingre i det.

7. september sker noget stort: Derfor bør du vente
Den femte generation af det mobile netværk, 5G, kan ende med at blive 100 gange hurtigere end 4G. Det betyder, at man kan hente en HD-film på få sekunder. (Arkivfoto) Foto: /

Det kan virke fristende at hoppe med på det nyeste nye, og det samme gør sig gældende, når det kommer til 5G-netværket, som TDC åbner for i Danmark 7. september, men som almindelig forbruger kan det bedst betale sig at vente.

– Man får nogle nye features som hurtigere svartider og langt højere hastighed, men det er ikke noget, den almindelige forbruger skal bruge til noget, siger Gert Frølund Pedersen, der er professor i trådløs kommunikation ved Aalborg Universitet.

I stedet er det mere afgørende for eksempelvis selvkørende biler, der kræver hurtig reaktion.

– Det vil også være noget værd for nørderne eller eksempelvis landmålere, der har store datamængder, siger han.

I bunden af artiklen kan du læse mere om, hvad 5G rent faktisk kan og skal.

Dyr leg

Har du derimod et standard forbrug, så er der ingen grund til at fare ud for at skaffe adgang til 5G. Det kan nemlig blive en bekostelig affære.

For det første kræver det, at du har en af de nyeste smartphones fra blandt andre Samsung eller Huawei, som på nuværende tidspunkt er de eneste, der er klar til 5G. Apple ventes dog også snart at lancere en model, der understøtter det

Derudover skal du have et abonnement, hvor 5G er inkluderet. Hos TDC kræver det, at du har et You See-mobilabonnement til mindst 199 kroner.

I stedet bør du vente, til du alligevel skal have skiftet telefonen. Og vent eventuelt til de øvrige store selskaber i Danmark som Telia og 3 står klar med deres 5G, da det vil øge konkurrencen. Og det kan være en gevinst for dig som forbruger.

– Så vil du kunne forsøge at forhandle det med i pakken uden at betale ekstra for det, siger Gert Frølund Pedersen.

Bliver bedre

En anden fordel ved at vente er, at telefonerne med en ny generation af mobilnetværk kun bliver bedre ved at være på markedet et stykke tid.

– Der vil typisk følge nogle børnesygdomme med de første 5G-telefoner, og dem kan du lade nogle andre opdage, hvis du venter, siger Gert Frølund.

Men at du skal holde igen, betyder ikke, at du aldrig skal med om bord på den nye teknologi.

– Det er bare et spørgsmål om, hvornår timingen er rigtig for den enkelte forbruger, siger Michael Frank, der er salgsansvarlig for tekniske løsninger til tele- og internetoperatører i Norden for it-virksomheden Cisco.

Hvornår du skal springe på 5G netværket afhænger af, hvad dit behov er, og hvor meget du er villig til at bruge på det.

– Nu er 5G-telefoner topmodeller, og topmodeller er dyre og koster hurtigt 5000 kroner og opefter, siger Michael Frank.

Hvis du ikke er villig til at give det, anbefaler han, at du venter med at hoppe på, indtil det også bliver en del af de billigere modeller.

– Det kommer helt sikkert til at ske, men kan godt tage et år endnu, forklarer han.

Fakta

5G til Danmark

* I september åbner TDC som det første selskab i Danmark for 5G.

* Mobilnetværket vil have langt højere hastighed og hurtigere svartider end 4G-netværket.

* TDC forventer, at op mod 80 procent af landet vil være dækket inden udgangen af september – og mere end 90 procent vil have adgang ved udgangen af året.

* I første omgang vil dækningen dog være bedst i centrum af København, Aarhus, Odense og Helsingør.

* Adgang til 5G-netværket kræver både en telefon, der understøtter teknologien, og et abonnement, hvor 5G er inkluderet.

Fakta

Det kan 5G

TDC åbner 7. september for 5G-netværket i Danmark, men der kommer til at gå flere år, før det vil være standarden.

Her er et overblik over, hvad 5G giver af muligheder.

* I dag har man adgang til den fjerde generation af det mobile netværk, kaldet 4G, på mobiltelefon eller tablet.

* Den femte generation af det mobile netværk, 5G, kan ende med at blive 100 gange hurtigere end 4G. Det betyder, at man kan hente en HD-film på få sekunder.

* Hastigheden er en vigtig del, men det er endnu vigtigere at opnå forbindelse. Hvis der er for mange mennesker på samme sted, som eksempelvis en koncert, kan det være en kamp.

* Det vil 5G også afhjælpe, da teknologien ikke benytter de overfyldte radiofrekvenser, der anvendes af eksisterende netværk. I stedet bruges et højere frekvensbånd, der i øjeblikket anvendes til satellitkommunikation.

* 5G kan også benyttes til andet end mobiltelefoner, da det kan bruges til begrebet “Internet of Things”, der også er kendt under forkortelsen IOT. Det er en betegnelse for eksempelvis de husholdningsredskaber, der er koblet op til internettet, som dit fjernsyn eller højttalere.

* I fremtiden vil du for eksempel kunne se indholdet af dit køleskab via webcam, når du er ude at handle. Og selvkørende biler vil kunne kommunikere med hinanden langt hurtigere.

* Hvis en selvkørende bil med 100 kilometer i timen – forbundet til et 4G-net – får besked på at bremse, vil den køre 140 centimeter, efter at beskeden er givet, til den starter med at bremse. Er bilen tilsluttet et 5G-net, vil bilen kun køre 2,8 centimeter.

* Det betyder også, at der vil være flere ting at hacke, hvilket kræver øget fokus på sikkerhed.

* En anden ting er, at smartphones og tablets skal have en ny chip og antenner for at opfange 5G, da mange nutidens telefoner ikke kan bruges. Samsung og Huaweis nyeste modeller kan bruge 5G.

Kilder: Teleindustrien, Ingeniørforeningen, 5G handlingsplan for Danmark.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu