ANNONCE

Nu kommer den folkelige modstand

28. oktober 2020 21:15 | Af: Newsbreak.dk

Danskerne havde lettere ved at acceptere afspritning, håndvask og afstand for at bremse spredning af coronasmitte.

Nu kommer den folkelige modstand
Mundbindskravene træder i kraft 29. oktober. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

(Citathistorie fra Jyllands-Posten)

For at bremse den stigende coronasmitte skal danskerne fra torsdag til at bære mundbind i supermarkeder, på biblioteker og mange andre steder, og nu viser der sig for første gang modstand og skepsis mod myndighedernes tiltag. Det skriver Jyllands-Posten.

– For første gang under coronaepidemien ser vi en hård kerne af skeptikere, som reagerer afvisende og ikke støtter myndighedernes anbefaling af mundbind, siger professor Michael Bang Petersen til Jyllands-Posten.

Han tager afsæt i svar fra ca. 500 personer, som hver dag siden den 13. maj er blevet spurgt som led i en løbende undersøgelse af folks holdninger og handlinger under epidemien – det såkaldte Hope-projekt på Aarhus Universitet.

70 pct. støtter kravet om mundbind, men det ligger lavere end opbakningen til at aflyse offentlige og private arrangementer, som er ca. 90 pct. Til gengæld er støtten til et udgangsforbud og nedlukning af den offentlige transport endnu lavere end til mundbind, nemlig omkring 20 pct.

– Vi så ikke en tilsvarende protest, da vi fik anbefalinger om håndvask, afspritning, afstandskrav osv., siger Michael Bang Petersen til Jyllands-Posten.

Lars Østergaard, professor på Aarhus Universitetshospital, ser to årsager til skepsissen. For det første er kravet “indgribende for mange”, og for det andet “har der også blandt fagfolk været en diskussion om effekten ved at bære mundbind”.

Fakta

Nye corona-restriktioner 26.10.2020

Der skal bæres mundbind eller visir indendørs på alle offentlige steder, og forsamlingsforbuddet bliver sænket fra mandag for at stoppe spredning af coronavirus i Danmark.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde fredag aften.

Her er et overblik over restriktionerne:

* Forsamlingsforbuddet sænkes fra 50 til ti personer i hele landet. Det gælder fra mandag i foreløbig fire uger.

* Forsamlingsforbuddet ved udendørs begravelser og bisættelser sænkes fra 200 til 50 personer.

* Til arrangementer, hvor man sidder ned, er det fortsat tilladt at være op til 500 personer. Det gælder eksempelvis sports- og kulturarrangementer som kampe i Superligaen i fodbold.

* Der indføres forbud mod at sælge alkohol i detailhandlen og kiosker efter klokken 22.

* Der indføres krav om brug af mundbind eller visir indendørs på alle offentlige steder fra 29. oktober frem til 2. januar. Det gælder blandt andet i supermarkeder, ungdomsuddannelser og sundhedsvæsnet.

* Kravet om mundbind eller visir i den offentlige transport forlænges til 2. januar.

* Restauranter, barer og caféer skal fortsat lukke klokken 22 i hele landet frem til 2. januar.

* Der er krav om mundbind eller visir, når man står eller går på en restaurant, bar eller café frem til 2. januar. Det gælder både gæster og ansatte.

* Der er forbud mod at indtage alkohol i busser – herunder partybusser.

* Der er skærpede besøgsrestriktioner på sygehuse og plejehjem. Syv kommuner i Nord- og Vestjylland har indført besøgsforbud på alle plejehjem.

* Både private og offentlige arbejdspladser opfordres fortsat til at lade medarbejdere arbejde hjemmefra i det omfang, det er “muligt og hensigtsmæssigt”.

* Anbefaling om maksimum ti personer i private hjem.

* Anbefaling om tæt, social kontakt med maksimum ti forskellige personer – ud over husstanden, arbejdspladsen og fritidsaktiviteter.

Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu