ANNONCE

Nu kommer dokumentaren – sådan ser du den

28. juli 2020 13:38 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

TV2 viser torsdag dokumentarfilmen om ældreplejen i Aarhus, der har været bremset af midlertidigt forbud.

Nu kommer dokumentaren - sådan ser du den
Plejecenter Kongsgården i Viby ved Aarhus har fået noget af en omtale. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

Den omstridte dokumentar fra blandt andet plejehjemmet Kongsgården i Aarhus bliver sendt torsdag aften klokken 20:50. Det skriver Ekstra Bladet, der henviser til en orientering af politikere i Aarhus fra den ansvarlige rådmand i kommunen, Jette Skive (DF).

TV2 bekræfter efterfølgende selv, at dokumentaren kommer i fjernsynet torsdag. Den kan dog allerede nu ses på TV2 Play, fremgår det af en pressemeddelelse.

Dokumentarfilmen har været holdt tilbage af et midlertidigt forbud, der dog nu øjensynligt er hævet. Dokumentaren indeholder skjulte optagelser fra blandt andet plejehjemmet Kongsgården, der har været meget omtalt.

Aarhus Kommune fik tidligere et midlertidigt forbud på plads mod at vise dokumentaren. Video og billeder fra dokumentaren er trods det bragt af Ekstra Bladet. De viser en til tider ydmygende behandling af en beboer.

Forbud

TV 2 havde planlagt udsendelse af dokumentaren i marts, men udsendelsen blev forhindret, da Aarhus Kommune begærede forbud ved Retten i Aarhus. Retten i Aarhus nedlagde 13. marts forbud mod tilgængeliggørelse af de skjulte optagelser fra plejehjemmet Kongsgården og Vestre Landsret stadfæstede i juni forbuddet.

Torsdag fortalte kommunen så, at en enig magistrat – et beslutningsdygtigt organ bestående af folkevalgte kommunalpolitikere – besluttede at stoppe sagen.

– Jeg er utrolig tilfreds med, at samtlige partier i Aarhus Byråd bakker op om mit ønske om at få vist TV2’s dokumentar. Dokumentaren fortjener offentlighedens kendskab, skrev rådmand Jette Skive her.

Det var Jette Skive og Aarhus Kommune selv, der fik nedlagt forbuddet, der er godkendt i både by- og landsret. Oven på debatten og opmærksomheden skiftede Aarhus Kommune og Jette Skive holdning til forbuddet mod offentliggørelse.

– Jeg har set dokumentaren, og den rystede mig. Det er mit håb, at vi alle kan lære af dokumentaren, og at den vil sætte gang i en grundig debat om, hvordan vi som samfund skal behandle vores ældre – og om vi har økonomi nok til give de ældre den pleje og omsorg, som de fortjener, skrev Jette Skive torsdag.

En vigtig debat

Ifølge TV 2 vil dokumentaren bliver efterfulgt af en debat med blandt andre Jette Skrive og sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S).

“I studiet hos Lasse Sjørslev vil blandt andre sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke, den ansvarlige rådmand Jette Skive fra Aarhus Kommune, samt flere andre eksperter og FOA’s formand forsøge at nå frem til bud på, hvordan man undgår plejesvigt i ældreplejen”, skriver TV 2.

– Som altid med vores dokumentarer vil vi give danskerne et oplyst grundlag, hvorfra vi kan tage de vigtige samfundsdebatter med hinanden. Derfor er det helt essentielt, at vi kan give danskerne hele dokumentaren om plejeforholdene på blandt andet Kongsgården, som uden tvivl vil give anledning til yderligere debat om, hvordan vi som samfund behandler vores ældre, fortæller Mikkel Hertz, nyhedsdirektør i TV 2.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu