ANNONCE

Nu kommer Johnson & Johnson-vaccinen

12. april 2021 13:42 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Info

Den er fra Johnson & Johnson

Nu kommer Johnson & Johnson-vaccinen
Onsdag modtager Danmark den fjerde vaccine - den fra Johnson & Johnson. Foto: Dado Ruvic/Scanpix.

Allerede onsdag ankommer den første sending af coronavaccinen fra Johnson & Johnson til Danmark.

Det oplyser Statens Serum Institut (SSI).

I første sending kommer 38.400 doser af vaccinen.

Efter planen skulle den ellers først være kommet til Danmark en gang i næste uge, men det er nu fremrykket.

Vaccinen fra Johnson & Johnson bliver dermed den fjerde coronavaccine til brug i Danmark.

Modsat de tre andre kræver den blot ét stik.

Fakta

Johnson & Johnson-vaccine

* Modsat de tre første vacciner, der er godkendt i EU, som kræver to stik, kan man kan med Johnson & Johnsons vaccine nøjes med et stik.

* Vaccinen skal som udgangspunkt opbevares ved minus 20 grader, men kan ifølge Johnson & Johnson opbevares op til tre måneder ved en temperatur på mellem to til otte grader, hvilket passer til et køleskab.

Til sammenligning skal Pfizer/BioNTech og Modernas vacciner opbevares ved henholdsvis minus 70 og minus 20 grader, mens AstraZenecas kan opbevares i et køleskab.

* Vaccinen er lavet med samme teknologi, som Johnson & Johnson har brugt til en vaccine mod ebola og også bliver brugt i vacciner, der er ved at blive udviklet mod zikavirus, luftvejsvirusset rsv og hiv.

* Vaccinen har påvist en effekt på 66 procent i at forhindre et moderat eller alvorligt forløb med coronavirus.

* Effekten er beregnet ved at teste den i et studie, hvor 43.783 forsøgspersoner var delt i to grupper, som fik henholdsvis vaccinen og placebo.

Der var samlet 468 personer i forsøget, som fik symptomer og blev testet positive. Risikoen for at blive smittet blev reduceret med 66 procent i vaccinegruppen.

* Ingen af de personer, der blev smittet, selv om de havde fået vaccinen, var blevet indlagt på hospitalet eller døde, fire uger efter at de havde fået vaccinen.

* Forsøgspersonerne i studiet var fra USA, Sydamerika og Sydafrika. De to sidstnævnte områder har været i fokus, fordi de smitsomme mutationer af virusset B1351 og P1 udspringer fra henholdsvis Sydafrika og Brasilien.

Effekten af vaccinen var 57 procent i Sydafrika, 66 procent i Sydamerika og 72 procent i USA. Ingen af de vaccinerede er blevet indlagt eller er døde.

* Danmark har via EU lagt billet ind på at kunne købe vacciner til 8,2 millioner personer fra Johnson & Johnson. Vaccinen udgør dermed omkring en tredjedel af Danmarks samlede vaccinebestilling.

* Johnson & Johnson ansøgte 16. februar om at få godkendt sin vaccine i EU. Den kan blive godkendt i midten af marts.

Kilder: Johnson & Johnson, Lægemiddelstyrelsen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu