ANNONCE

Nu må svenskere rejse til Danmark

29. juli 2020 19:21 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Danmark tillader turister fra flere svenske regioner. Sverige giver nu grønt lys til rejser til hele Danmark.

Sverige har onsdag ændret rejsevejledningen til Danmark, så svenskere nu ikke længere frarådes ikke-nødvendige rejser over Øresund – til Danmark. Det fremgår af den svenske regerings hjemmeside, skriver Ritzau.

Per dags dato har landet altså ændret sine anbefalinger, så alle ikke-nødvendige rejser til Danmark, Norge, Schweiz og Tjekkiet ikke længere frarådes. Nyheden kommer kort efter, at Danmark har udvidet begrænsningen for, hvilke svenskere, der må komme ind i Danmark.

Ændringen af anbefalingen til det svenske folk har reelt ingen betydning og har som sådan blot været indført, fordi den svenske regering ikke har kunnet anbefale rejser til Danmark velvidende, at ikke ret mange ville blive lukket ind.

Tvisten om, hvem der må krydse den dansk-svenske grænse, tager sit udgangspunkt i landenes vidt forskellige tilgang til corona-pandemien. Længere nede i artiklen kan du læse, hvordan det går for henholdsvis Danmark og Sverige.

De må komme ind

Som Newsbreak.dk skrev tirsdag, må svenskere fra i alt 12 af landets regioner komme over grænsen som turister. De faste begrænsninger – anerkendelsesværdigt formål eller bevis på mindst seks overnatninger – gælder stadig.

Tidligere var det kun beboere fra få af de svenske regioner, der måtte komme ind i landet. Bor man i Skåne, Halland eller Blekinge er det ikke nødvendigt med et anerkendelsesværdigt formål eller seks overnatninger. Dermed er der lempeligere regler for de fra grænselandet.

Coronasmitten i Sverige har især været koncentreret omkring Stockholm.

Samtidig med, at der er åbnet op for, at flere svenskere må besøge Danmark, gælder det nu også omvendt. Udenrigsministeriet har længe frarådet danskere at rejse til Sverige foruden de få regioner i grænselandet, men nu frarådes danskere ikke længere decideret at rejse til de 12 regioner.

Kommer en svensker andetsteds fra og vil krydse grænsen, bliver vedkommende afvist. Uanset hvad.

Her er status

De to nordiske naboer har fra begyndelsen af coronakrisen håndteret situationen meget forskelligt. Danmark lukkede i begyndelsen af marts store og vitale dele af samfundsmæssige funktioner helt ned, og mange holdt sig indendøre.

Mens skoleelever og børnehavebørn ikke kunne komme afsted, så holdt Sverige både skoler, cafeer og restauranter åbne. Målet for svenskerne var at opnå flokimmunitet frem mod en forventet anden bølge af smitte.

Den tilgang har formentlig været medvirkende til, at mange svenskere – som planlagt – blev smittet. De nuværende svenske coronavirus-tal lyder, at 5730 svenskere er registreret døde med covid-19 i landet, mens det i Danmark er 614. Der er naturligvis forskel i både indbyggertal, men også en række demografiske og optællingsmæssige forskelle gør det umuligt at sammenligne.

Sammenlagt er der bekræftet 79.782 smittetilfælde i Sverige. I Danmark er det 13.634. Sverige har 10,2 millioner indbyggere, og Danmark har 5,8.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu