Nu mister Kammeradvokaten sit monopol

7. februar 2013 20:09 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Nu mister Kammeradvokaten sit monopol
Billede mangler

Et bredt flertal i Folketinget står bag en aftale, der bryder Kammeradvokatens monopol på at føre sager for staten.

 

Aftalen, som Finansministeriet nu skal forhandle på plads med Advokatfirmaet Poul Schmith, giver staten større frihed til at bruge andre advokater, og fremover skal Kammeradvokatens regninger være mere gennemskuelige, så de enkelte institutioner får bedre mulighed for at vurdere rigtigheden af regningerne. Helt konkret betyder det, at Kammeradvokaten skal oplyse timeforbrug i alle sager.

»Det er glædeligt, at visse af statens advokatopgaver fremadrettet kan varetages af flere kontorer. Det kan være med til at sikre arbejdspladser i provinsen, og samtidig bliver det sikret, at staten får den bedste advokatbistand til den bedste pris,« siger Preben Bang Henriksen (V), medlem af Folketingets erhvervsudvalg.

»Aftalen sikrer mere arbejde til advokatvirksomheder udenfor København,« siger erhvervsordfører Hans Kristian Skibby (DF) og understreger, at det fremover bliver lettere at se, hvad den enkelte advokatydelse koster.

Den konservative finansordfører, Mike Legarth (K), mener, det er afgørende, at statens advokatopgaver stadig som udgangspunkt løses af ét firma:

»Aftalen fastholder, at staten har en Kammeradvokat, og det har været afgørende for os. Det er nemlig meget vigtigt, at vi sørger for ens juridisk behandling til alle borgere, uanset hvor de bor,« siger han.

Monopolbruddet er blandt andet en konsekvens af dagbladet Politikens historier om, at Advokatfirmaet Poul Schmith, som i 75 år har haft eneretten til at stå for statens retssager, i 2011 fik et overskud på 80 millioner kroner ud af en samlet omsætning på knap 400 millioner kroner.

»En 75 år gammel eneretsaftale med Finansministeriet må ikke blive en sovepude, hvor vi ikke forsøger at gøre tingene på den bedste og billigste måde,« siger erhvervsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) og uddyber:

»Der er ingen tvivl om, at den nuværende aftale må være ret lukrativ for Kammeradvokaten. Når deres mange seniorpartnere kan få over seks millioner kroner om året, trænger der til at komme mere gennemsigtighed med, hvordan skatteborgernes penge bruges,« siger hun.

Hos Advokatfirmaet Poul Schmith glæder man sig over udsigten til en afklaring:

»Det er en god ting, hvis der kommer en afklaring af, hvordan staten fremover har tænkt sig at købe advokatydelser. Vi har ikke set den endelige tekst endnu, og den vil vi gerne se, før vi har en konkret mening om tingene,« siger managing partner Tomas Ilsøe Andersen.

Selv om Dansk Folkeparti glæder sig over aftalen, så undrer partiet sig over Venstre, der tidligere torsdag udsendte en pressemeddelelse med overskriften »Venstre sikrer brud med Kammeradvokatens monopol«. Ifølge erhvervsordfører Hans Kristian Skibby (DF) blev Dansk Folkeparti og regeringen allerede i december sidste år enige om hovedpunkterne:

»Jeg synes, det er glædeligt, at Venstre er glade for at være kommet med i aftalen. Allerede i december indgik vi en aftale med regeringen udenom Venstre om, hvad der skulle ske med Kammeradvokatens rolle fremover. Den aftale har Venstre så mere eller mindre bare tilsluttet sig i dag, og derfor synes jeg, de pynter sig med lånte fjer, når de siger, det er deres fortjeneste,« siger han.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu