ANNONCE

Nu rives de væk: Sådan bruger du mundbind

13. juli 2020 13:41 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk og Ritzau Info

Sundhedsstyrelsen anbefaler at bruge mundbind i nogle tilfælde. Læs om, hvornår de bør bruges og hvorfor.

Nu rives de væk: Sådan bruger du mundbind
Mundbind skal bruges korrekt - ellers kan man lige så godt lade være. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

I nogle tilfælde kan det være godt at bruge mundbind, mener Sundhedsstyrelsen, der kalder det en god idé at have nogle derhjemme.

Siden den holdningsændring, Sundhedsstyrelsen præsenterede torsdag, er mundbindene blevet revet væk. Det bekræfter Coop og Matas over for Ritzau.

Læs her, hvordan man bruger mundbind rigtigt, så smitterisikoen mindskes:

* Mundbind skal leve op til en række krav for at beskytte mod sygdom. Det gør hjemmelavede mundbind højst sandsynligvis ikke, og derfor advarer Sikkerhedsstyrelsen mod hjemmelavede mundbind, som kan give en falsk tryghed.

* Sundhedsstyrelsen anbefaler at bruge medicinske mundbind. De kan købes på apoteker og i visse butikker.

* Man bør ikke erstatte god hygiejne med mundbind, at holde afstand eller andre tiltag til at forebygge smitte. Det skal ses som et supplement.

* Hvis man vil mindske smitterisikoen, er det mere effektivt at isolere sig selv, at holde mindst en meters afstand og at overholde god hygiejne.

Skal skiftes tit

* Når man tager mundbindet på, skal man have rene hænder, og man bør ikke røret for meget ved det undervejs. Find forsiden – det er typisk den farvede side. Mundbindet skal dække næse og mund og sidde tæt.

* Bliver mundbindet vådt eller beskidt, skal det skiftes.

* Hvis det ikke bruges korrekt, kan det øge smitterisikoen, så man smitter sig selv eller andre med det. Det samme gælder, hvis man rører meget ved mundbindet.

Brug det her

* Sundhedsstyrelsen anbefaler at bruge mundbind, hvis man er smittet, er i nær kontakt til en smittet eller har symptomer på coronavirus, og hvis man skal bryde sin isolation ved eksempelvis at tage på hospitalet, til test eller lignende.

* Også på vej hjem fra eksempelvis lufthavn efter rejse i et højrisikoområde, og hvis man skal tæt på en pårørende, der er i øget risiko for et svært sygdomsforløb, anbefaler styrelsen at bruge mundbind.

* Derudover er der visse steder krav om, at man bruger kirurgisk mundbind. Det gælder eksempelvis i danske lufthavne.

* Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen anbefaler kun at bruge mundbind, der er CE-mærket og har dansk mærkning og vejledning.

* Sikkerhedsstyrelsen fører kontrol med de mundbind og ansigtsmasker, der er sat til salg på det danske marked. Af dens hjemmeside fremgår det mandag, at 28 forskellige varer ikke levede op til reglerne. Flere er blevet påbudt at stoppe deres salg eller har selv indstillet det.

Vurderer løbende

Har man eksempelvis ikke mulighed for at sætte plexiglas eller et visir op for at forebygge smitte med coronavirus mellem to personer, kan man i stedet bruge mundbind.

– Der kan være en række situationer, eksempelvis hvis man kommer hjem fra et højrisikoområde i udlandet og skal til sin bopæl, eller hvis man skal ned og testes, hvor man kan bruge det, siger Helene Probst, konstitueret vicedirektør i Sundhedsstyrelsen.

Hun fortæller ydermere, at der senere kan komme andre situationer, hvor Sundhedsstyrelsen vil anbefale brug af mundbind.

– Det vurderer vi løbende, i takt med at vi åbner samfundet mere, siger Helene Probst, som anbefaler danskerne at kigge i den pjece, som styrelsen har udgivet om brug af mundbind.

Usikker effekt

Sundhedsstyrelsen har ellers hidtil ikke anbefalet at bruge mundbind. Vurderingen har været, at effekten er usikker.

Men Verdenssundhedsorganisationen, WHO, opdaterede i juni sin anbefaling til brugen af mundbind.

Det kan anbefales i særlige situationer, lyder det fra WHO.

På den baggrund har Sundhedsstyrelsen altså valgt at ændre sine retningslinjer.

Det er dog vigtigt, understreger styrelsen, at man bruger mundbindet korrekt, så der ikke skabes falsk tryghed.

Desuden skal man huske at skifte det, hvis det eksempelvis bliver fugtigt.

Det er stadig usikkert, hvor stor effekten er.

Sundhedsstyrelsen oplyser i retningslinjerne, at der lige nu pågår såkaldte “lodtrækningsforsøg” med mundbind i Danmark.

Mundbind kan blandt andet købes på apoteker.

Det er oplagt

Ifølge Christian Wejse, der er speciallæge i infektionsmedicin ved Aarhus Universitetshospital og lektor på Aarhus Universitet, er det helt oplagt at bruge mundbind i de pågældende situationer.

Han troede sådan set allerede, det var en klar anbefaling, for på hospitaler giver man i forvejen personer, der er mistænkt for at være smittet med coronavirus, maske på.

– Det er meget, meget oplagt, og et eller andet sted noget, jeg ville have tænkt på langt før.

– Det er dog næppe noget, der har ret meget effekt på nuværende tidspunkt, når der er så få smittede, siger Christian Wejse.

Christian Wejse har tidligere sagt til Ritzau, at der ifølge ham ikke behøver indføres krav om brug af mundbind på offentlige steder i Danmark. Det gjorde han, efter at WHO ændrede deres anbefalinger med den begrundelse, at epidemikurven i Danmark er faldet siden april.

I flere andre lande er mundbind påkrævet i offentlige rum.

Skal man ud at flyve, er det ligeledes et krav, at der bæres mundbind.

Kilder: Lægemiddelstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen, Sundhedsstyrelsen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu