ANNONCE

Nu skældes der ud på flere badedyrsejere

11. august 2020 18:51 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Info

Forsvaret opfordrer til at anmelde badedyr, der driver til havs. Det kan spare unødvendige redningsaktioner.

Nu skældes der ud på flere badedyrsejere
De seneste dage har Forsvarets Operationscenter seks gange sendt helikoptere i luften efter anmeldelser om personer i havsnød, hvor det viste sig at være et badedyr. Forsvaret opfordrer til, at man ringer 7285 0382 og anmelder, hvis et badedyr blæser væk på stranden.(Arkivfoto). Foto: Carina Heckscher/Scanpix

Sommervejr og temperaturer op omkring 30 grader lokker i disse dag mange mennesker til strandene rundt om i landet.

Mange har badedyr med, og nogle må se dem drive til havs. De fleste trækker på skuldrene og tænker, at det var ærgerligt.

Men det skal man ikke. Badedyrene kan blive set af andre og forvekslet med personer i nød, hvorefter der bliver slået alarm.

De seneste dage har badedyr, der er blæst til havs, medført seks unødvendige og kostbare udrykninger med redningshelikopter, skriver Forsvaret på sin hjemmeside.

Helikoptere tilkaldt

Der er døgnet rundt tre redningshelikoptere i beredskab i Aalborg, Skrydstrup og Roskilde. Alle tre steder har man samlinger af badedyr.

– Vores samling af badedyr er nok Danmarks største og dyreste af slagsen, siger vagthavende officer i Forsvarets Operationscenter Klaus Thing Rasmussen til forsvaret.dk.

– Hver eneste plastikdyr er en kvittering for en alarmering og flyvning med redningshelikopter. Og dermed også en historie om at en tredjedel af det flyvende beredskab har været optaget til ingen nytte.

Fakta

Livreddere: Her er sommerens mest udbredte badefejl

Den 18. juli udgav Newsbreak.dk denne artikel, hvor Anders Myrhøj kom med en række advarsler til badegæsterne på de danske strande, her blev forældre med hovedet begravet i mobiltelefonen også nævnt som et stort problem:

Denne sommer har været usædvanligt solrig, og derfor er antallet af strandgæster langs landets kyster også boomet.

Og alene i de første to uger, hvor landets kystlivreddere har været på arbejde, har de haft lige så mange livredningsaktioner, som de havde hele sidste sæson.

Det fortæller Anders Myrhøj, der er chef for drift og sekretariat i TrygFonden Kystlivredning.

Han fortæller her om de hyppigste fejlkilder, og hvordan du selv kan undgå dem.

1) Snydt af fralandsvind

Noget af det, der ofte går galt – eller er ved at gå galt – er, når folk bliver snydt af fralandsvind, fortæller Anders Myrhøj. Her har livredderne allerede flere gange i år måttet gribe surfbrættet og kaste sig i bølgerne.

– Og det er især de her fralandshændelser med surfere og folk på luftmadrasser, siger han.

Et af baderådene lyder ellers, at man skal læse vinden og vandet. Men nogle bliver simpelthen snydt af, at stranden ser indbydende og vindstille ud, forklarer han.

– Og så lægger man sig ud på en luftmadras, hvor der egentlig er læ, men så kommer du blot fem-ti meter længere ud, hvor du ikke er i læ – og så tager vinden fat i dig, siger Anders Myrhøj.

Derfor lyder rådet, at du skal orientere dig om vinden, før du hopper i bølgen. For selve stranden kan godt ligge i læ af skoven eller klitterne, mens det kan blæse ude på havet.

Og hvis der er fralandsvind, så lad badedyr og luftmadrasser blive på land, siger livredderchefen.

2) Børn, der bliver væk fra forældrene

En anden hyppig problematik er forældre, som mister børn af syne, forklarer Anders Myrhøj.

Enten fordi der simpelthen er flere folk på stranden i år. Eller også fordi forældrene ikke holder godt nok øje.

– Vi har mange eftersøgninger af børn, som er blevet væk på stranden. Og der har også været hændelser med børn, som ikke har haft opmærksomme voksne eller søskende med sig i vandet, hvor det så også er blevet til farlige hændelser, siger han.

Livredderchefen henviser derfor til baderådet om, at forældre aldrig bør slippe deres børn af syne. Det er nemlig mere relevant end nogensinde før.

– Vores baderåd med aldrig at slippe børnene af syne har næsten fået ny relevans med smartphonens popularitet. For når vi finder de voksne til de bortløbne børn, så sidder folk ofte og kigger i deres telefon, siger han.

Så pas på med at fortabe dig i mobiltelefonen eller en samtale, mens ungerne bader. Og hvis du går hen til kiosken eller bilen for at hente noget, så tag børnene med.

– For der skal ikke ret meget uopmærksomhed til, så kan barnet komme ned og få slugt en masse vand, siger Anders Myrhøj.

3) Badning tæt på høfder og moler

En anden udbredt problematik er badning tæt på moler, høfder og havneområder.

Og alene ved den nordsjællandske kyst har man i år set flere episoder, hvor folk kom i knibe ved molerne på grund af pålandsvind. Et af uheldene med dødelig udgang.

– Der opstår nemlig ofte udadgående strømme, når der er pålandsvind og bølger. Og det skaber den samme problematik, man kender fra revlehuller, siger Anders Myrhøj.

I pålandsvind bliver vandet nemlig presset mod molen med så stor kraft, at vandet har svært ved at trække sig tilbage. Og når vandet finder en vej ud, er strømmen typisk meget kraftig og kan trække en svømmer langt til havs.

Derfor anbefaler kystlivredderne, at man undlader at bade i nærheden af moler, høfder og havneområder. Særligt i pålandsvind.

– For der er både det faremoment, at man

Klaus Thing Ramsussen beder derfor strandgæsterne om at anmelde det, hvis et badedyr driver eller blæser til havs. Det kan man køre på telefonnummer 7285 0382.

/

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu