ANNONCE

Nu skal der bedre hjælp til patienter med “skraldespandsdiagnose”

18. juni 2018 08:59 | Af: Newsbreak.dk

Folk med lidelser, læger ikke forstår, skal hjælpes hurtigere og bedre, fastslår Sundhedsstyrelsen. Regioner skal oprette nye tværfaglige teams.

Nu skal der bedre hjælp til patienter med
Det er slut med at kaste patienter med uforklarlige lidelser rundt mellem forskellige instanser i sundhedsvæsenet, lyder det fra Sundhedsstyrelsen. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Sundhedsstyrelsen offentliggør i dag en rapport med anbefalinger til regioner, kommuner, læger og andre behandlere om, hvordan sundhedsvæsenet markant bør oprustes til bedre at håndtere patienter med funktionel lidelse, skriver Politiken.

De omkring 100.000 danskere, der ifølge Sundhedsstyrelsen er svært invalideret af uforklarlige lidelser, udgør et kæmpe problem. Funktionel lidelse er årsag til store sociale og personlige problemer, der både koster samfundet og den enkelte dyrt.

Der er tale om mennesker, som kan være plaget af stærke smerter fra store dele af kroppen, uro, koncentrationsbesvær, svimmelhed, lammelser, opkastninger, træthed, maveproblemer, uden at lægerne aner hvorfor. Og hvor ingen lægelig undersøgelse kan hjælpe til at forstå patientens gener.

– Vi skal væk fra den her langstrakte odysse, hvor patienter med funktionel lidelse vandrer rundt i sundhedsvæsenet og føler sig som kastebolde, ingen griber eller vil kendes ved. De risikerer overbehandling, stigmatisering og unødige risikofyldte undersøgelser og indgreb, der sjældent hjælper på deres alvorlige symptomer, siger overlæge Astrid Nørgaard, sektionsleder i Sundhedsstyrelsen, til Politiken.

Hver region skal derfor ifølge Sundhedsstyrelsen oprette særlige tværfaglige team i det somatiske sundhedsvæsen, hvor eksempelvis gigtlæger, neurologer, mave-tarm-læger, psykiatere, psykologer, ergo- og fysioterapeuter sammen ser de sværest ramte patienter.

Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner, anerkender, at der for disse patienter er »behov for en ekstra indsats, men understreger, at indsatsen allerede er i gang.

– Der er etableret ét center, og flere er på vej«, siger Stephanie Lose.

Charlotte Nielsen er formand for Colitis-Crohn Foreningen. Hun er temmeligt skeptisk.

– Vores medlemmer med irritabel tarm-syndrom, IBS, har følt, at funktionel lidelse var en skraldespandsdiagnose forbundet med hypokondri. Hvor lægen ikke tog den rigtigt alvorligt, fordi han ikke kunne finde en forklaring på tarmlidelsen. Det har været meget, meget invaliderende at blive mødt sådan af dem, der skulle være fagfolk, siger hun.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu