ANNONCE

Nu sker det: 100.000 vaccineres på én dag

12. april 2021 06:43 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Info

Mandag skal det danske sundhedsvæsen stå sin prøve og finde ud af, om systemet kan vaccinere 100.000 om dagen.

I galleriet over artiklen kan du se de mange bivirkninger ved AstraZeneca-vaccinen

Kan man vaccinere 100.000 mennesker mod coronavirus om dagen i Danmark?

Regeringen meldte i efteråret ud, at det danske system skulle kunne klare at vaccinere netop så mange.

Mandag skal vaccinationssystemet stå sin prøve for at finde ud af, om regeringens mål kan indfris, når Danmark begynder at modtage større ugentlige leverancer af vacciner mod covid-19.

Her holder over 60 store og små vaccinationssteder over hele landet åbent og skal efter planen til sammen vaccinere op mod 100.000 mennesker på én dag.

Mandag bliver det vaccinerne fra Pfizer/BioNTech og Moderna, der bliver brugt i vaccinationsræset. Vaccinen fra AstraZeneca er sat midlertidigt i bero, efter at den er blevet sat i forbindelse med nogle sjældne, men alvorlige blodpropper.

I alt skal flere end 101.00 vaccineres mandag.

Af dem skal 19.640 under nålen på en af Region Sjællands 21 vaccinesteder. Normalt opererer regionen kun med seks centre, men det tætte program har krævet en opgradering.

19.640 er da også mere end en seksdobling af, hvor mange regionen vaccinerer til dagligt.

– Regionerne har i et godt stykke tid forberedt sig på at vaccinere 100.000 borgere dagligt, men har desværre ikke haft mulighed for det, fordi leverancerne ikke har været store nok. Nu er leverancerne steget, og ved at samle ugens leverancer på en enkelt dag har vi nu mulighed for at afprøve vores fulde daglige kapacitet, har Stephanie Lose, formand for Danske Regioner, i den forbindelse udtalt.

“Beredskabsøvelse”

Direktør for Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland Trine Holgersen kalder mandagens øvelse for en slags “generalprøve” eller “beredskabsøvelse”.

– Det, vi tester, er, om alle vores vaccinationscentre fungerer lige godt, siger hun og tilføjer, at alle vaccinationstiderne er booket.

Danmark modtager i de første uger af april omkring 250.000 vacciner om ugen. Det ventes at stige til 400.000 i maj, 800.000 i juni og 1,3 millioner i juli.

Trine Holgersen vil være sikker på, at især de digitale systemer spiller, når danskerne skal have glæde af den øgede vaccineleverance.

– Vi ved, at det har en stor betydning, om man kan trække sit vaccinepas ud. Så noget af det, vi kigger på, er, hvordan vores setup skal være for at sikre samarbejdet mellem vaccinator og dem, der arbejder med at registrere det i systemerne.

– Er det bedst, at det er den samme der gør det, eller giver det en bedre afvikling af vaccinationen, hvis vi har to personer på? Det er noget af det, vi tester, siger Trine Holgersen.

Fakta

Disse grupper skal vaccineres i april

Sundhedsstyrelsen har en prioriteret rækkefølge for, hvornår danskere vil blive tilbudt en coronavaccine.

Samtidig fremgår det af en vaccinationskalender, hvornår de forskellige grupper i vaccinationskøen forventes at have modtaget deres andet stik.

Kalenderen har dog visse forbehold, da det er en prognose baseret på estimater for, hvor mange vaccinedoser Danmark vil modtage fremover.

I april er det grupperne 7, 8, 9 og 10a, der står forrest.

Hvem, der er i disse grupper, kan du læse om her:

* Gruppe 7: Borgere mellem 80 og 85 år (131.051 personer):

Alle forventes at have fået tilbudt andet stik ved udgangen af april.

* 8: Borgere mellem 75 og 80 år (235.203 personer):

Fik tilbudt første stik i slutningen af marts og forventes at få andet stik inden uge 19, der begynder 10. maj.

* 9: Borgere mellem 65 og 75 år (549.396 personer):

Forventes tilbudt første stik i begyndelsen af april og andet stik inden uge 20, der begynder 17. maj.

* 10a: Borgere mellem 60 og 64 år (350.000 personer):

Forventes tilbudt første stik i anden uge af april og andet stik inden uge 21, der begynder den 24. maj.

* Sundhedsmyndighederne regner med, at alle danske borgere, der ønsker at blive vaccineret, kan være færdigvaccinerede senest 25. juli.

Kilder: Sundhedsstyrelsen.

I slutningen af februar løb det første forsøg af stablen med godt 30.000 vaccinationer på en dag.

Mandag bliver dermed med 101.000 vaccinationer næsten en tredobling af den største vaccineindsats, Danmark har forsøgt indtil videre.

30.000 af dem skal gives i Region Hovedstaden. I Region Nordjylland skal man op på 10.000 stik. I Region Midtjylland skal 22.000 under nålen, mens 20.000 skal vaccineres i Region Syddanmark.

Tidshorisont ukendt

Det vides endnu ikke, hvornår leverancerne af vacciner muliggør vaccination af 100.000 danskere dagligt. Men regionerne er forberedte og er klar til at justere indsatsen til efter storskalaforsøget.

Hvis flere vacciner godkendes, og producenterne leverer flere doser end forventet, sådan at volumen overstiger de 100.000 om dagen, er der netop udvalgt private virksomheder, der kan træde til og hjælpe med opgaven.

I galleriet over artiklen kan du se de mange bivirkninger ved AstraZeneca-vaccinen

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu