ANNONCE

Nu slår Mette Frederiksen det helt fast

17. april 2020 19:33 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

Det kan være nødvendigt at gå baglæns, hvis coronavirusset kommer ud af kontrol, siger Mette Frederiksen.

Nu slår Mette Frederiksen det helt fast
Mette Frederiksen understreger endnu en gang, hvor vigtigt det er at følge hygiejne- og afstandsregler. (Arkivfoto) Foto: Martin Sylvest/Scanpix

Første fase af genåbningen af Danmark startede med skoler, børnehaver og vuggestuer. Mandag kan mange af de liberale erhverv såsom frisører åbne igen.

Hvis coronavirusset i Danmark kommer ud af kontrol som følge af genåbningen, kan det dog være nødvendigt at indføre både gamle og nye restriktioner. Det fortæller Mette Frederiksen i et interview med TV-Avisen på DR.

– Det kan være nødvendigt at gå baglæns og indføre enten nye eller gamle restriktioner, hvis vi ikke holder fast i at følge retningslinjer, fortæller statsminister Mette Frederiksen (S) i et interview hos DR.

Danskerne afgør

Mette Frederiksen understreger endnu engang, at det afhænger af danskerne adfærd i forhold til, hvor meget der i fremtiden kan åbnes i de næste faser.

– Næsten uanset hvilken form for gradvis åbning, man måtte vælge af et samfund, afhænger det i al sin enkelthed og al sin sværhed af danskernes adfærd, siger hun til DR.

Statsminister Mette Frederiksen (S) opfordrer samtidig til at følge sundhedsmyndighedernes retningslinjer nøje under den gradvise genåbning.

Fakta

Det betyder smittetryk

Når fagfolk ser på udviklingen i coronaepidemien, bliver begrebet smittetryk hevet frem.

I øjeblikket ligger smittetrykket på 0,6.

Her er en forklaring på, hvad tallet dækker over:

* Smittetryk – eller reproduktionstallet – fortæller, hvor mange personer en smittet person selv smitter.

* Det vil sige, at når smittetrykket er 0,6, vil en person i gennemsnit smitte 0,6 andre.

* Når smittetrykket er under 1,0, vil epidemien over tid langsomt blive mindre og mindre.

* Da regeringen lagde op til at genåbne dele af samfundet efter påske, var det med en forventning om, at smittetrykket ville stige fra 1,0 til 1,23.

– Sådan har smittetrykket udviklet sig under coronaepidemien i Danmark:

* 12. marts – omkring den delvise nedlukning af samfundet: 2,4.

* 24. marts: 1,4.

* 6. april, da statsministeren skitserede planerne for genåbning: 0,9.

* 14. april: 0,6.

Kilde: Statens Serum Institut.

Statens Serum Institut har tidligere sagt, at den gradvise genåbning vil føre til flere smittede og dødsfald, og selv om mange af de liberale erhverv kan åbne, så må eksempelvis restauranter og caféer fortsat holde lukket. Det har vakt undren hos nogle.

Tudetosset

Mette Frederiksen gør det klart i interviewet med DR, at vi ikke må sætte tingene over styr.

– Det ville være tudetosset, hvis vi har fået sygdommen under kontrol, ikke ser så mange smittede eller dødsfald, at vi i vores iver efter at komme i gang igen sætter tingene over styr, siger hun til DR.

Mette Frederiksen fortæller samtidig, at opgaven fremadrettet bliver, at hegne sygdommen ind, så Danmark stille og roligt kan få en normal hverdag igen. I et efterfølgende interview hos TV2 siger statsministeren igen, at det er arbejdsmarkedet, der har første prioritet.

– Det skal være sundhedsmæssigt forsvarligt, men det skal også være samfundsøkonomisk klogt. Derfor er vores ledetråd som regering at få endnu mere gang i dansk erhvervsliv, få endnu flere på arbejde, så længe det er sundhedsmæssigt forsvarligt, siger Mette Frederiksen i interviewet hos TV 2.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu