ANNONCE

Nu starter politiet en intensiv jagt

29. maj 2020 17:54 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk

-Der er i den grad behov for politiets kontroller, lyder det fra politiet.

Nu starter politiet en intensiv jagt
Landsdækkende spiritus- og narkotikakontrol lørdag, søndag og mandag. Arkivfoto: Scanpix.

Politiet gennemfører landet over fra lørdag den 30. maj til og med mandag den 1. juni 2020 en målrettet indsats mod spiritus- og narkotikakørsel.

Det oplyser Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

Spirituskørsel udgør en alvorlig fare for ulykker i trafikken. På trods af, at det er blevet mindre accepteret at køre i påvirket tilstand, er der stadig spirituspåvirkede trafikanter i hver femte dødsulykke.

Der er cirka ti gange højere risiko for at komme alvorligt til skade som bilist, hvis man er spirituspåvirket i let grad, og risikoen stiger eksplosivt med stigende promille.

– Spritkørsel er uacceptabelt, og noget som et markant flertal af danskerne tager afstand fra. Men trods det er der fortsat nogle trafikanter, der ikke har forstået budskabet. Målet med vores kontroller er at få dem stoppet, før de skader sig selv eller andre, siger Christian Berthelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter og fortsætter:

– Vi ved fra undersøgelser, at alt for mange sætter sig bag rattet, selv om de er i tvivl om deres promille. Det betyder desværre ulykker på vejene, hvor personer kommer til skade eller mister livet. Hvis man er det mindste i tvivl om sin promille, bør man lade bilen stå.

Hvilken vej går udviklingen?

Fra 2013-2018 er 203 trafikanter blevet dræbt og lidt mere end 1.200 er kommet alvorligt til skade i spiritusuheld. Derfor er der god grund til at stoppe spritkørsel, både ens egen og andres.

– Hvis vi kigger på perioden fra 2016 til 2018 er antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne i ulykker med en spirituspåvirket fører stort set stagneret. Samtidig er kurven for antallet af sigtelser for spirituskørsel siden 2015 fladet ud, hvilket forhåbentlig ikke er udtryk for, at tendensen er ved at vende. Tager vi udgangspunkt i disse tal, er der i den grad behov for politiets kontroller, siger Christian Berthelsen.

Fakta

Hvornår må du køre igen, efter at du har drukket alkohol?

Eksempel 1:

Katrine på 65 kilo skal til julefrokost. Hun ankommer klokken 18.15 og går hjem klokken 02.00.

Velkomstdrink: En genstand.

Forret: To genstande.

Hovedret: To genstande.

Dessert: En halv genstand.

Efter middagen og frem til natmad: Tre genstande.

I alt drikker Katrine ni genstande og forbrænder en genstand på en time og 45 minutter.

Derudover går der 45 minutter, før alkoholforbrændingen går i gang.

Det betyder, at Katrine først vil kunne køre sin søn til fodboldstævne med en promille på 0 klokken 10.45 næste dag.

Eksempel 2:

Jens på 80 kilo skal til fødselsdag. Han ankommer klokken 19 og går klokken 03.00. Jens drikker 14 genstande i løbet af aftenen og forbrænder én genstand på en time og et kvarter.

Derudover går der 45 minutter, før alkoholforbrændingen går i gang.

Jens vil først kunne køre ædru til bageren omkring klokken 11.30 næste dag.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik.

/ritzau/FOKUS

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu