ANNONCE

Nu stiger antallet af indlagte

17. august 2020 14:54 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Fire personer er indlagt siden seneste opdatering. Én er lagt i respirator.

Nu stiger antallet af indlagte
Siden søndag er yderligere 123 personer blevet testet positive for coronavirus. (Arkivfoto) Foto: Helle Arensbak/Scanpix

Fra søndag til mandag er antallet af personer indlagt smittet med coronavirus steget med fire til 16. Det er første gang i en rum tid, at antallet af indlagte faktisk stiger igen. Det fremgår af mandagens opdatering fra Statens Serum Institut (SSI), at én person er lagt i respirator.

Dermed er en sund nedadgående kurve ellers desværre knækket. Lørdag var det første gang i fem måneder, at ingen personer var indlagt på intensivafdeling smittet med coronavirus. Til gengæld er der heller ikke det seneste døgn registreret dødsfald, der kan relateres til coronavirus.

Selve smittetallet fortsætter dog med at stige hastigt. I en uge er der dagligt registreret mere end 100 nye smittetilfælde i Danmark. Mellem søndag og mandag har 123 fået et positivt svar på deres podning for Covid-19. Som resultat af det stigende smittetal, indføres der fra lørdag 22. august krav om mundbind i al offentlig transport i Danmark.

Henover det seneste døgn er 17.287 personer blevet testet for coronavirus. Det samlede antal af testede er på over 1,4 millioner. Det svarer til en fjerdedel af Danmarks befolkning.

Stiger – men det falder

Forklaringen på, hvorfor smittetallet kan stige så hastigt, mens antallet af indlagte indtil nu er raslet ned, er flerdelt. Især handler det dog om, at det forholdsvis er unge mennesker, der er raske, som bliver smittet ved de igangværende lokale udbrud.

Det sagde professor og ledende overlæge Lars Østergaard fra Aarhus Universitetshospital til Ritzau søndag. De unge og raske har ikke i samme grad behov for behandling på sygehus, selvom de bliver smittet med Covid-19.

Langt de fleste dødsfald i Danmark er forbundet med såkaldt komorbiditet. Det betyder, at der er en eller flere sygdomme til stede sammen med Covid-19. Ud af de i alt 621 dødsfald i Danmark, der kan relateres til Covid-19, er 83 procent forbundet med komorbiditet. Desuden er det overvejende ældre, der dør med coronavirus. I Danmark er blot en enkelt mand under 50 år død.

Herhjemme regnes ens død med i statistikken, hvis den indtræffer inden for 30 dage fra en positiv test. Det betyder derfor ikke nødvendigvis, at man er død af Covid-19.

Kan komme

Af de i alt 16 indlagte i Danmark er de fem indagt i Region Sjælland. Det er også her, en enkelt er indlagt på intensiv, i respirator. Ellers fordeler det sig med tre i Hovedstaden, en i Syddanmark, syv i Midtjylland og fire i Nordjylland.

Som tidligere nævnt har Lars Østergaard to forklaringer på, hvorfor antallet af indlagte ikke stiger i samme omfang som smittetallet. Den anden kan vise sig at få antallet til at stige – og kan samtidig være en forklaring på, hvorfor vi ser stigningen nu.

– Der går nogle uger, fra man er smittet, til man får brug for indlæggelse, sagde han til Ritzau søndag.

I alt er 15.740 blevet testet positiv, siden SSI begyndte at spore smitten i Danmark. De 13.417 har overstået infektionen igen. Den liste kommer man på, hvis man 14 dage efter positivt testresultat ikke er enten død eller indlagt.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu