Nu stiger eksporten

11. marts 2013 09:48 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Nu stiger eksporten
Billede mangler

Umiddelbart er der grund til økonomisk jubel. Eksporten er gået frem med 5,5 procent i januar efter et fald på 4,2 procent i december 2012.

Men fremgangen hviler på et tyndt ben – kun en enkelt branche. Det er nemlig eksporten af lægemidler, der trækker den samlede eksport frem, oplyser Danmarks Statistik.Set over de seneste tre måneder vender udviklingen omvendt, da eksporten er steget med 0,6 procent, mens importen er steget 1,2 procent.

Der er dog fortsat et solidt og stigende overskud på handelsbalancen i januar på 6,6 milliarder kroner – 2,5 milliarder kroner højere end i december 2012, viser opgørelsen eksklusive skibe og fly, og når der korrigeres for normale sæsonudsving. Og der er grund til optimisme, mener økonom Jens Nærvig Pedersen fra Danske Bank:

»Der er tale om en stor og flot stigning som sender eksporten op på det højeste niveau siden august sidste år. Eksporten svinger dog en del fra måned til måned, og de store udsving i december og januar skyldes da også store udsving i eksporten af lægemidler. Man skal derfor passe på med at overfortolke den store stigning i januar,« skriver han i en kommentar til tallene.

Han peger på, at Danmarks nære og største eksportmarkeder Tyskland og Sverige viser fremgang.

»Det skaber mulighed for yderligere fremgang for eksporten den kommende tid. Det er rigtig godt nyt for dansk økonomi, da det netop var eksportens nedtur i fjerde kvartal der sendte dansk økonomi på skrump,« skriver Jens Nærvig Pedersen.

Eksporten til Tyskland og Sverige i januar gik frem med henholdsvis 7,4 og 9,7 procent.

Betalingsbalancen står også i et plus i januar på 4,7 milliarder kroner, hvilket dog er 1,1 milliarder kroner mindre end i december. Omvendt er det 2 milliarder kroner højere end i den tilsvarende måned i fjor. Men faldet er lidt overraskende i betragtning af fremgangen i eksporten.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu