ANNONCE

Nu stiger prisen på cigaretter

1. april 2020 06:13 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Onsdag 1. april stiger cigaretpriserne og vil således koste 55 kroner i gennemsnit per pakke.

Cigaretpriserne stiger. Som et led i regeringens finanslov er en stigning på den afgift, der skal betales for cigaretsalg, og den stigning træder i kraft onsdag den 1. april. Det betyder, at cigaretpakker nu i gennemsnit koster 55 kroner per pakke.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Det betyder, at mere end en million danskere nu skal have flere penge op af lommen, hvis de har tænkt sig at blive ved med at ryge. Hele idéen med prisstigningen er dog også at afskrække unge mennesker fra at ryge – og få eksisterende rygere til at stoppe.

Prisstigningen vil i øvrigt fortsætte, så en pakke cigaretter i gennemsnit vil koste 60 kroner, når kalenderen viser 2022. Det blev kompromiset, da der skulle forhandles finanslov på plads. For der er ingen tvivl om, at det er et kompromis.

Flere partier havde nemlig andre holdninger og så gerne højere prisstigninger. De Radikale ville gerne have været endt på 90 kroner per pakke, lod den radikale partileder Morten Østergaard forstå.

– Vi kommer op på de 60 kroner, som vi synes er et minimum, sagde han til Ritzau i forbindelse med lanceringen af finansloven og prisstigningen.

Og effekten?

I Danmark blev det i januar 2019 anslået, at 23 procent danskere er rygere, og det tal er der bred enighed om er for højt. Derfor skal det nedbringes, og det letteste sted at ramme rygerne er på pengepungen. Derfor prisstigningen.

Da vort naboland Norge satte prisen på en pakke cigaretter op til 90 kroner, formåede de at sænke antallet af unge rygere drastisk, og det vurderes af blandt andre Kræftens Bekæmpelse, at det samme vil være tilfældet her hjemme.

– Hver dag er der 40 børn og unge, der starter med at ryge. Det er den største folkedræber, og derfor er det afgørende, at vi nu har lavet en bred aftale, der sætter ind, så færre unge begynder at ryge, sagde sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) ifølge Ritzau, da aftalen blev præsenteret.

S-regeringen indgik aftalen med De Radikale, SF, Enhedslisten, Alternativet, Venstre og De Konservative, og bagtanken er en røgfri generation i 2030. I finansloven er også øremærket fem millioner kroner til øget kontrol af salg til mindreårige.

Coronabøvl

På grund af corona-situationen er rygestopholdene i landets kommuner lukket ned midlertidigt på grund af smitterisikoen, og det var ellers en vigtig del af initiativet, der skal få mange danskere til at stoppe med at ryge, skriver Kræftens Bekæmpelse i en pressemeddelelse.

Der er dog et alternativ. I app’en “e-kvit” er der hjælp til rygestop gennem sms, videoer, øvelser og blog. Det digitale rygestop-tilbud er der flere og flere, der benytter sig af, forklarer Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse. Omkring 10.000 personer har i 2020 tilmeldt sig.

– Tilmeldingerne til et digitalt rygestop er steget med næsten 70 procent i årets første tre måneder i forhold til samme periode sidste år. Og de sidste uger har stigningen i efterspørgsel været endnu højere, siger Niels Them Kjær.

Han mener ikke, at den store interesse skyldes frygten for corona, der ofte angriber lunger og luftveje, selv om det givet har fået en del rygere til at tænke over deres vaner.

– Jeg tror, at prisstigningerne betyder mest, siger han.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu