Nu stopper Sagans dominans TIL SØNDAG

12. april 2013 16:27 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Nu stopper Sagans dominans TIL SØNDAG
Billede mangler

Er det et navn, der har farvet forårets store løb indtil nu, er det slovakken Peter Sagan. Ganske vist har Fabian Cancellara været mere succesfuld med sejre i både Paris-Roubaix, Flandern Rundt og E3 Harelbeke, men den unge slovak har alligevel gjort sin ni år ældre rival rangen stridig med sejre i de lidt mindre løb Gent-Wevelgem og Fleche Brabanconne samt andenpladser i Flandern, Milano-San Remo og E3 Harelbeke.

 

Og så stjal Sagan lidt af Cancellaras spotlight, da han oppe på sejrspodiets andet trin efter Flandern tog et fast greb i ballen på præmiepigen. Et dumt fejltrin, som han undskyldte bagefter både verbalt og med blomster, men samtidig en episode, som tegner billedet af en kæk ung rytter, der ikke sætter nogen grænser for sig selv.

Sagaen om Sagan begynder i den slovakiske provinsby Zilina i januar 1990. Peter er den yngste dreng i en søskendeflok på fire og han bliver hovedsageligt opdraget af sin storesøster, da forældrene har travlt med at passe familiens købmandsbutik. Han begynder allerede i en cykelklub som ni-årig, og op gennem ungdomsårene trækker mountain biken lige så meget som racercyklen. Han bliver så god på den førstnævnte, at han endda vinder junior-VM i 2008.

Siden bliver han testet hos Quick Step-holdet, men her kan man ikke se potentialet i den unge slovak, og i skuffelse er han klar til helt og aldeles at opgive landevejscyklingen. Familien presser ham dog til at gøre et nyt forsøg, og det ender med en to-årig kontrakt hos Liquigas for 2010-11. Her er lægerne helt vilde, da de ser Sagans fysiske test-resultater, og han får forlænget sin kontrakt med yderligere et år.

Allerede tidligt i 2010-sæsonen får det italienske hold valuta for pengene. Sagan skal egentlig ikke køre Paris-Nice, men fik chancen da Maciej Bodnar brækker kravebenet. Den mulighed griber han med begge hænder, vinder to etapesejre samt både løbets grønne pointtrøje og den hvide ungdomstrøje. Siden går det hastigt fremad, og sidste sommer vinder han således en Porsche i et væddemål med ledelsen på Liquigas-holdet under Tour de France. De mener ikke, at den kæphøje unge rytter i sin debut-Tour kan tage to etapesejre og den grønne pointtrøje – Sagan vinder tre etaper og bliver hyldet i grønt på Champs-Elysées.

Dette forår er gennembruddet så kommet i klassikerne. Den 23-årige slovak er på baggrund af sin storform storfavorit til at vinde søndagens Amstel Gold Race, men her tror den danske sportsdirektør Allan Johansen fra Concordia-Riwal, at festen stopper.

– Det er dybt imponerende, det han gør i øjeblikket – især i den alder. Men en ting er at vinde løb på omkring 200 km, noget andet er at køre løb på 250 km. Så godt er Sagans Cannondale-hold heller ikke, så han kommer formentlig til at sidde isoleret til sidst. Og der er ingen, der vil arbejde sammen med ham, for de andre ved, hvor stærk han er. Alle vil holde øje med ham, så han skal nok være 10 procent stærkere end nummer to, hvis han skal vinde det her løb.

Den 41-årige Johansen, der bl.a. selv kan se tilbage på en 10. plads i Flandern Rundt, tvivler på, at Sagan bliver lige så dominerende resten af sæsonen.

– Han skal jo holde en løbspause på et tidspunkt, og efter Liege-Bastogne-Liege går han nok på ferie. Han kan være lidt mæt efter gode resultater hele foråret, og det bliver svært at komme tilbage og finde topformen allerede til Tour de France. Jeg tror, at hans næste store mål bliver VM på landevej i september, og der ligger ruten godt til ham.

Johansen karakteriserer Sagan som en rytter, der både kan vinde de store endagesløb og mindre etapeløb.

– Han har nogle forcer, som han udnytter flot. Han kan afslutte stærkt med en spurt, selvom han er ikke ret stor. Og på grund af størrelsen kan han også sidde med, når det går op ad, så han kan også vinde løb med stejle afslutninger. Han bliver ikke en rytter, der vinder de store etapeløb, men han kan sagtens vinde de mindre etapeløb, hvor det ikke bliver afgjort på en enkeltstart.

Til trods for de imponerende resultater tror Johansen, at Peter Sagan er en ren rytter.

– Man skal aldrig sige aldrig, men det er sjældent, at så unge ryttere er dopede. Og at han kan komme og lave den slags resultater i så ung en alder, er samtidig er et tegn på, at en mere ren sport.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu