Nu træder Lars Hedegaard frem fra sit skjul

21. februar 2013 16:05 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Nu træder Lars Hedegaard frem fra sit skjul
Billede mangler

Frihed til offentligt at udtrykke sin mening. Eller kogt ned til et enkelt ord: Ytringsfrihed.

Det er det altoverskyggende tema, når Trykkefrihedsselskabet klokken 17 i dag, torsdag, åbner for debatten på Christiansborg i kølvandet på drabsforsøget på foreningens formand, 70-årige Lars Hedegaard, der 5. februar blev forsøgt skudt på sin bopæl på Frederiksberg i København. Det skriver Berlingske.

Angrebet på Lars Hedegaard er ifølge Trykkefrihedsselskabet »det seneste af en række forsøg på med trusler, vold og terror at undertrykke ytringsfriheden i Danmark«, som det hedder i orienteringen på selskabets hjemmeside, der fortsætter med teksten:

»Og truslerne, volden og terroren virker. Selvcensuren breder sig. Aviser, forlag, museer, teatre og satiretegnere tøver, når det drejer sig om islamkritik eller beskrivelser af Muhammeds liv, ligesom indvandringskritiske politikere må have politibeskyttelse.«

Som konsekvens heraf har Trykkefrihedsselskabet taget initiativet til arrangementet, hvor en række politikere, debattører og redaktører er inviteret til debat om, hvilke trusler ytringsfriheden står overfor, og hvordan den forsvares.

Interessen for at overvære debatmødet har været overvældende stor, fortæller Torben Mark Pedersen, der er medlem af bestyrelsen i Trykkefrihedsselskabet og arrangør af begivenheden, der er den største i selskabets regi.

»Der har været relativt kort tid til at købe billetter, og de er ikke rigtig blevet annonceret nogen steder. Alligevel havde vi udsolgt, før deadline for tilmeldinger udløb. Så efterspørgslen har været stor. Vi kunne helt klart have solgt flere billetter,« siger Torben Mark Pedersen til Berlingske.

Det forventes, at godt 230 personer inklusive et massivt presseopbud vil være tilstede i Landstingssalen på Christiansborg, hvor mødet finder sted, når Lars Hedegaard for første gang siden drabsforsøget viser sig offentligt.

17 dage er gået siden angrebet, og siden Lars Hedegaard har måttet vende sig til et liv, der indtil videre leves i skjul og under beskyttelse fra Politiets Efterretningstjeneste (PET). Af sikkerhedsmæssige hensyn har betalende deltagere til arrangementet også skullet oplyse navn og adresse for at kunne komme i betragtning til billetter.

Det fik onsdag historien om den 20-årige politologistuderende Jihad Taha til for alvor at rulle i både Radioavisen, TV-Avisen og på netaviserne. Han havde som mange andre tilmeldt sig dagens arrangement, betalt billetprisen og indtastet de anmodede oplysninger via Trykkefrihedsselskabets hjemmeside. Men til hans store overraskelse modtog han efterfølgende en mail fra Torben Mark Pedersen, hvori det meddeles, at han på grund af »sikkerhedshensyn« er blevet afvist at deltage i debatmødet.

Om hele situationen siger Torben Mark Pedersen til Berlingske:

»Jeg troede i virkeligheden, at PET ville lave en sikkerhedskontrol af dem, der kom til mødet. Da jeg så talte med dem (PET, red.) forleden, siger de til mig, at de ikke har lovgrundlag til at persontjekke folk, uden at de har skriftligt samtykke fra folk først, og at det er op til os at foretage en sikkerhedsvurdering af folk, hvis vi mener, der er nogle, der kan udgøre en sikkerhedsrisiko,« siger Torben Mark Pedersen.

»I forhold til et møde, hvor vi har en mordtruet forfatter med PET-overvågning med, kom det som noget af en overraskelse, at vi skulle foretage sådan en vurdering. For det har vi hverken kompetencer eller informationer til at gøre. Og så var der bare et enkelt navn, der sprang i øjnene. Jeg talte med PET om, at der var en person, der havde tilmeldt sig under navnet »Jihad«, og det bekymrede os lidt. PET sagde igen, at de ikke kunne tjekke navne, og at det var op til os at afvise personer, hvis vi var bekymrede for sikkerheden, og så har vi valgt, at vi hellere ville melde afbud til ham.«

Forud for arrangementet har Trykkefrihedsselskabet afleveret den endelige deltagerliste til det såkaldte arrangementsteam på Christiansborg efter forskrifterne. På Folketingets hjemmeside kan man læse følgende om sikkerheden i forhold til arrangementer:

»Hvis arrangementsteamet vurderer, at et arrangementet kræver ekstra sikkerhed, vil arrangøren blive bedt om at sende den endelige deltagerliste til arrangementsteamet, senest fire hverdage før arrangementets afholdes, så listen kan blive sikkerhedsclearet hos PET.«

Selv om Lars Hedegaard siden angrebet har fået indskrænket sin frihed på grund af sikkerhedsmæssige årsager, har det ikke afholdt ham fra lejlighedsvis at ytre sig. Blandt andet et indlæg på Trykkefrihedsselskabets netmagasin, Sappho, hvor formanden fra sit skjul i skarpe vendinger langede ud efter navngivne medier og redaktører.

I aften har Lars Hedegaard for en stund friheden til at ytre sig offentligt blandt andre mennesker.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu