ANNONCE

Nu trækker Nordqvist sig

3. februar 2020 12:17 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

Blev vraget af vælgerne, nu siger han selv farvel.

Folketingsmedlem Rasmus Nordqvist trækker sig som politisk ordfører i Alternativet, efter at han af medlemmerne blev fravalgt som ny leder på et ekstraordinært landsmøde i weekenden.

I stedet blev medstifter Josephine Fock ny leder af Alternativet efter stifter Uffe Elbæk. Nordqvist lykønsker hende, men vil “ikke optage en plads, som naturligvis vil kræve et tæt samarbejde” med hende. Det skriver han på Facebook. Overfor Ritzau uddyber han:

– Det er naturligt, at jeg trækker mig som politisk ordfører, som er en ekstrem fremtrædende plads, efter at jeg selv stillede op til at være politisk leder.

Nordqvist har fortsat planer om at være folketingskandidat ved det næste valg, understreger han.

Flere trækker sig

Leila Stockmarr, der har været et fremtrædende medlem i partiet, trækker sig ligeledes mandag som medlem af hovedbestyrelsen, som hun var været talsmand for.

– Vil give pladsen til en, som bedre kan se sig i det nye kapitel. Jeg er stadig glødende Å-medlem og tror helt og holdent på behovet for et alternativ i dansk politik, skriver Leila Stockmarr på Twitter.

Stockmarr har haft en fremtrædende rolle i partiet. Fra 2015 til 2017 var hun rådgiver i Alternativet, og fra januar 2018 til september 2018 var hun ansat som politisk chef hos partiet.

Fock ikke forberedt

Nyvalgt leder Josephine Fock var ikke orienteret på forhånd om Nordqvists beslutning, oplyser hun. Hun kalder den naturlig, fordi Nordqvist fik et større nederlag, end han nok havde ventet.

– Han har præsenteret sit eget projekt, men medlemmerne bakkede op om mig, så på den måde har jeg respekt for det. Han siger, at han giver mig plads og mulighed for, at det projekt, som medlemmerne bakker op om, er det, som er Alternativets politik. Jeg tror, valget gik betydeligt dårligere, end han selv havde forudset, siger Josephine Fock.

Hun tror ikke, at flere medlemmer trækker sig, men kalder det naturligt, at Leila Stockmarr også trækker sig, da Nordqvist og Stockmarr har arbejdet tæt sammen.

Bliver svært

Afstemningen i weekenden afslørede, at opbakningen til den nye leder ikke er entydig. Nordqvist røg ud i anden afstemningsrunde, mens Fock vandt tredje runde med 936 stemmer mod 668 til Theresa Scavenius, der er klimapolitisk forsker.

Scavenius mener, det var en fejl at gå med i klimaloven og finansloven og har sagt, at hun regner med at blive inddraget fremover. Fock har en mere pragmatisk tilgang.

Fock ventes at få det svært, da hun ikke er medlem af Folketinget, men skal have styr på en folketingsgruppe, der menes at have haft Nordqvist som favorit til posten som leder af partiet. Baglandet ville dog i en anden retning.

Nordqvist vil fortsætte sit arbejde i Folketinget med klima, Europa og finanspolitik. I sin vindertale lørdag gjorde Fock ellers meget ud af at inddrage Nordqvist.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu