ANNONCE

Nu vil læger snakke i et sprog du kan forstå

3. juli 2019 08:32 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

En frivillig forening af læger prøver at give borgere adgang til rigtig viden om sundhed uden at tabe nogen på gulvet.

Nu vil læger snakke i et sprog du kan forstå
Laura Kverneland, medstifter af Læger Formidler, arbejder med sine kolleger i foreningen for, at læger bliver bedre til at tale et sprog, deres patienter kan forstå. Pressefoto.

Hvis du har prøvet at ringe til din læge på en tilfældig dag, fordi enten du eller dit barn udviste symptomer på en eller anden sygdom, har du formentlig også prøvet at blive mødt af en telefonsvarer eller en ventekø så lang, at det virkede lettere lige at google symptomerne, før man sådan virkelig begyndte at genere lægekundskaben.

Det er på ingen måde en dum idé at finde viden om sygdomme på nettet, men hvis man ikke ser sig for, ender man alligevel med at finde gode råd skrevet af personer, der ikke har nogen baggrund for at hjælpe dig med din sundhed.

Der kommer Læger Formidler ind i billedet. Foreningen blev stiftet i forsøget på at give læger en platform, hvor de kan komme i kontakt med borgere og fortælle dem om sundhed og sygdom på en måde, hvor alle kan være med.

Foreningen blev stiftet, da tre læger, alle med børn, sad med en følelse af, at småbørnsforældre når at blive meget bekymrede, når først de små udviser tegn på sygdom. En af stifterne, Laura Kverneland, har selv siddet i Børnemodtagelsen på et sygehus og mødt forældre, der mødte op med et sygt barn og en lang liste af potentielle sygdomme, barnet kunne lide af.

– De havde googlet, før de kom, og de havde en masse sygdomme og symptomer med, de var bekymrede for. Men det, de havde søgt på hang ikke sammen med den sygdom, barnet havde, siger Laura Kverneland til Newsbreak.dk.

Alle skal kunne være med

Hun er selv mor, og hun ved selv, hvor bekymret man kan blive, når der er tegn på feber, eller når den lille bare ikke ville sove, og som uddannet læge ser hun et problem i, at befolkningen ender med at finde information på nettet om sygdomme, der ikke nødvendigvis er baseret på faglig viden.

Læger Formidler eksisterer som et forsøg på at formidle sundhedsfaglig viden på en måde, hvor alle kan være med, og Laura Kverneland fortæller, at det er en udfordring for læger, det at tale i et sprog, alle kan forstå.

– Vi er naturvidenskabelige. Vi er forsknings- og evidensbaserede, og vi taler mest med vores egne. Vi er ikke uddannede til at tale i et forståeligt sprog. Vi har en dybt faglig stolthed forbundet til vores fag, men det gør ofte patientkontakt svær. Patienterne har brug for, at vi er i øjenhøjde, siger Laura Kverneland til Newsbreak.dk.

Hvis en læge formidler viden til en anden læge, med brug af for meget fagsprog og for lidt relaterbarhed, falder en almen dansker hurtigt fra, og der kan det virke lettere at google efter symptomer og se, hvad man så kan finde.

– Der findes blogs, der er i øjenhøjde. De er relaterbare, og de er farverige, siger Laura Kverneland. Problemet med mange af de blogs er, at de ikke formidler evidensbaseret og forskningsbaseret viden. Du bliver ikke reelt klogere af at læse med sådan et sted, men Laura Kverneland erkender, at det er lægernes eget ansvar at formidle deres viden på en måde, der gør, at alle kan være med.

Læger skal glemme deres faglige stolthed

Læger Formidler består i dag af 25 bidragsydere, de fleste af dem læger, og i sidste ende er det kun lægerne der formidler viden til brugerne. Det sker i form af podcasts og blogindlæg, og det sker i et forsøg på at placere lægerne et sted, hvor de formidler den evidensbaserede viden på en måde, der gør, at alle kan være med.

Det startede med formidling til nybagte forældre, men hos Læger Formidler drømmer man om, at man som tiden går kommer i kontakt med alle aldersgrupper.

– Vi har brug for læger, der glemmer deres faglige stolthed og taler i et mere normalt sprog, siger Laura Kverneland til Newsbreak.dk.

Fakta

Når jagten på sundheden går over gevind

Laura Kverneland, læge samt medstifter af og talsperson for Læger Formidler, fortæller her om tre sundhedstrends, du med ro i sindet kan holde dig langt fra: 

Detox-kure:

Laura Kverneland fortæller, at detox-kure er populært, fordi det bliver markedsført som et produkt, der renser kroppen. Juice- og smoothiekure er to eksempler på detox-kure, der har vundet indpas blandt den danske befolkning, men ifølge Laura Kverneland er det slet og ret spild af penge.

– Det er ikke farligt at være på juicekur i begrænset omfang, men detox-kure er meget restriktive, og du skærer en stor del af det, der er vigtigt for dig, fra. Du får sukker og vand (og kulhydrater), men du får ikke fedt og protein, du også har brug for, siger Laura Kverneland.

Hun understreger, at det ikke er sundhedsskadeligt kun at drikke juice i et par dage, men det har på den anden side ingen sundhedsmæssig effekt for din krop.

– Det er en misforståelse, at man skal hjælpe kroppen på vej. Dine organer renser din krop, og de har ikke brug for hjælp. Du behøver ikke smide penge i den retning, siger Laura Kverneland.

Hvis man går på en juice-kur og kun drikker juice i eksempelvis tre dage, sker der formentlig det, at man taber sig. Det er dog vægt, man tager på igen, når man vender tilbage til normal kost, og som læge er Laura Kverneland bekymret for, om juice-kure kan være første skridt på vejen mod en spiseforstyrrelse hos unge mennesker, af samme årsag.

– Vi kan ikke anbefale detoxing, siger Laura Kverneland.

Superfoods:

Laura Kverneland fortæller, at hun som læge har stiftet bekendtskab med flere fødevarer, der bliver markedsført som værende såkaldte superfoods. Eksempler på disse kan være acaibær, gojibær og moringa-blade.

– Det er et markedsføringsbegreb. Al mad er super, hvis det er friskt. Det behøver ikke være eksotisk og komme fra Kina, siger Laura Kverneland.

Hun fortæller, at der ikke som sådan er noget unikt i acaibær, der gør det sundere at spise dem frem for frugt købt i Danmark.

– Det problematiske er, at det bliver sat op sådan, at noget mad er bedre end andet, at gojibær fra Kina er bedre end noget, du kan løbe lokalt. Det er ikke korrekt. Æbler, havregryn og tomater giver dig de antioxidanter og vitaminer, du har brug for. Det er løgn at sige, at du skal betale mange penge for at få det fra gojibær, siger Laura Kverneland.

Derudover fortæller hun, at man har fundet pesticider på gojibær og salmonella på moringa-blade, og pludselig risikerer du som forbruger at spise noget, der er direkte usundt, i den tro, at det er sundere end det, du kan købe i Netto.

Ekstrem træning:

Som læge på akutmodtagelsen på Herlev Sygehus har Laura Kverneland mødt unge mennesker med opløste muskler. Lidelsen kommer af at overtræne kroppen fysisk, og problemet med det er, at der bliver frigivet myoglobin fra musklerne, der kommer i kontakt med nyrerne og gør skade på dem. 

– De unge mennesker kommer ind med muskelsmerter. Deres muskler er ømme. De føler sig svage og syge. Nogle gange er deres urin mørk og koncentreret. De unge mennesker bliver indlagt af det. Det er gudskelov sjældent, men kan være livsfarligt, siger Laura Kverneland til Newsbreak.dk. 

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu