ANNONCE

Nu vil staten styre dit internetforbrug

1. februar 2012 07:15 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Nu vil staten styre dit internetforbrug
Billede mangler

Danmark nærmer sig kinesiske tilstande på internettet, hvor staten går ind og kriminaliserer både brugere og hjemmesider.
Det frygter både it-eksperter og politikere kan blive konsekvensen af den nye spillelov. Loven kræver nemlig, at en lang række hjemmesider bliver blokeret, så danskere ikke kan besøge hjemmesiderne og satse penge på sport og casino.
Loven kan sætte gang i en lavine af internetregulering og åbne en ladeport for angreb på ytringsfriheden på internettet.
“Det er endnu et skridt for mere kontrol på internettet. Vi har set det med musikdeling og senest lægemidler, så vi ser det som endnu et skridt i retning af mindre ytringsfrihed på internettet,” siger Niels Elgaard Larsen, der er formand i It-Politisk Forening, der arbejder for ytringsfrihed og mindre kontrol på internettet, til Newspaq.
Spillemyndigheden under Skat er allerede i gang med at udvælge de sider, der skal blokeres.
“Vi kontakter de sider, som vi mener henvender sig til danskere. Det er både spiludbydere og sider, der henvender sig til danskere. De får en advarsel og de fleste lukker selv for danskere,” siger Tina Olsen, der er kontorchef i Spillemyndigheden.
Internetudbyderne har afvist af egen vilje at blokere adgangen til den store vifte af hjemmesider, der er ulovlige i Spillemyndighedens øjne. Tina Olsen forklarer, at fogedretten blive inddraget, hvis udbydere nægter at blokere hjemmesider.
Men det er en glidebane, der i sidste ende vil betyde internet-stramninger for danskerne, mener It-Politisk Forening.
“Folk, der gerne vil spille poker på nettet kan nemt omgå blokeringerne. Men problemet er, at det for almindelige danskere kan betyde, at udenlandske aviser og tjenester bliver blokeret,” siger Niels Elgaard Larsen.
Han får opbakning fra Enhedslisten, der mener, at de kommende blokeringer og den omstridte ACTA-lov, der vil give øgede beføjelser til at indsamle personlige oplysninger om internetadfærd, er et angreb på ytringsfriheden.
“Grundlæggende handler det om, om vi skal have et åbent og frit internet eller om vi vil have at staten skal gribe ind. Det er en farlig glidebane, hvor der i stigende grad bruger censur på internettet. Det er i konflikt med både ytrings- og informationsfriheden,” siger Enhedslistens It-ordfører Stine Brix.
Frygten for en over-statslig beskyttertrang på internettet er også en stor bekymring hos Niels Elgaard Larsen.
“Hvor stopper det, hvis man først vil begynde at beskytte folk mod alle ubehageligheder på internettet?” spørger formanden retorisk.
Enhedslisten vil nu tage spørgsmålet om i en principiel debat i Folketinget.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu