ANNONCE

Nul bajer til Marys fest

26. september 2019 10:04 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Byrødder er ærgerlige over, der ikke må serveres bajere til royal bro-åbning. Dårligt signal, mener Vejdirektoratet.

Når Kronprinsesse Mary lørdag den 28. september indvier den mundrette Kronprinsesse Marys Bro, der skal yderligere forbinde Frederikssund med Hornsherred på Sjælland, bliver det med en begrænset festivitas.

I hvert fald hvis man spørger et bredt flertal i Frederikssund Kommunes byråd. Transportminister Benny Engelbrecht (S) har ifølge Frederiksborg Amts Avis nemlig slået fast, at der ikke bliver givet tilladelse udskænkning af alkohol i forbindelse med fejringen.

Artiklen fortsætter under videoen

Kronprinsesse Marys Bro er den kommende hurtigforbindelse – en firesporet motorvejsbro – der skal sikre en glidende trafik over Roskilde Fjord. Dermed skal den aflaste den markant ældre Kronprins Frederiks Bro, der blev indviet i 1935 af Kong Christian d. 10.

Afvisningen skuffer en af de varmeste fortalere for alkoholservering på dagen, formand for kommunens Kultur- og fritidsudvalg, Jesper Wittenburg (S).

– Det giver ingen mening. Det er en så indgroet del af den måde, vi fejrer glædelige begivenheder i Danmark, siger han.

Bajer og vejbro?

Årsagen er som sådan reel nok, hvis man lige træder tilbage og tænker lidt over det.

– Vejdirektoratet kan oplyse, at det er kutyme, at der ikke serveres drikkevarer med alkohol, og at der ikke er mulighed for at købe drikkevarer med alkohol ved arrangementer, som Vejdirektoratet står for. Baggrunden for denne linje er, at det findes at være i god tråd med, at trafik og alkohol ikke hører sammen, lyder det blandt andet fra ministeren.

Det er det private selskab bag den nye bro, Fjordforbindelsen Frederikssund, der har truffet beslutningen om ikke at servere alkohol på baggrund af Vejdirektoratets anbefaling.

– Tænk, hvis der havde været udskænkning, og nogen kom galt af sted på grund af det. Det ville vi aldrig tilgive os selv, forklarer formand i Fjordforbindelsen Frederikssund, Leif Tullberg til Frederiksborg Amts Avis.

Staten og brugerne betaler

Der er royal deltagelse, når kronprinsessen forestår den officielle åbning af broen. Ifølge Kongehusets hjemmeside foregår det klokken 10 lørdag, selv om selve indvielsen først tager fart klokken 10.40, skriver Fjordforbindelsen i sit program.

I løbet af dagen vil der til gengæld være stor fest – måske sodavandsdiskotek? – på pladsen omkring den nye bro. Arrangøren lover musik og underholdning.

Som noget helt særligt er der arrangeret broløb, hvor interesserede kan løbe fem eller 10 kilometer – blandet andet over broen. Der er også et særligt one-mile familieløb, som kendere vil huske fra Royal Run. Af programmet fremgår det ikke om, Kronprinsessen, der er en flittig løber, selv skal løbe med.

Nysgerrige har fået lov at bruge i hvert fald ét af sporene til at gå en stille tur over den cirka 1,4 kilometer lange bro. Snart fyldes sporene dog op med bilister, der skal krydse fjorden, og det får de lov at betale for. Broen er budgetteret til at koste cirka to milliarder kroner.

De 659, 5 millioner kroner blev afsat på finansloven i december 2014, da forbindelsen blev vedtaget. Resten skal brugerfinansieres.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu