Nul gevinst ved privat ældre- og børnepasning

14. maj 2012 18:46 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Nul gevinst ved privat ældre- og børnepasning
Billede mangler

Glem alt om bedre kvalitet, økonomi og større tilfredshed, når private firmaer overtager pasning og pleje af børn og ældre.
Det er konklusionen i en ny analyse, som Anvendt KommunalForskning, AKF, har lavet for Udbudsrådet.
Forskerne har opsamlet de seneste ti års undersøgelser og rapporter på området i både Danmark og Sverige med brug af private leverandører inden for områderne: hjemmehjælp, ældreboliger og børnepasning.
– Der har manglet et samlet overblik over de dokumenterede effekter. Dét overblik har vi skabt nu, og det viser sig altså, at der hverken i Danmark eller Sverige hidtil er påvist nogen generel gevinst ved at lade private overtage opgaverne, siger seniorforsker i AKF, Ole Helby Petersen.
De tre centrale velfærdsområder udgør næsten 30 procent af de kommunale serviceudgifter herhjemme. Og gennemgangen af de danske og svenske undersøgelser viser, at de svenske erfaringer med konkurrenceudsættelse hverken er bedre eller dårligere end de danske erfaringer.
Analysen fastlår, at der er nuancer, men at konkurrenceudsættelse eller udlicitering ikke giver økonomiske eller kvalitetsmæssige gevinster på hjemmehjælpsområdet.
Der er lidt større tilfredshed med de private leverandører, når det gælder praktisk hjælp, mens der er lidt større tilfredshed med de kommunale leverandører, når det gælder personlig pleje. Blandt medarbejdere, der har været berørt af en udlicitering, er der imidlertid tegn på en lidt lavere medarbejdertilfredshed.
– Generelt er der lavet meget få undersøgelser af kvalitet og tilfredshed indenfor hjemmepleje, så der er ikke dokumentation for, at indførelsen af frit valg rent faktisk har forbedret eller forringet kvaliteten af hjemmehjælpen, siger programleder i AKF, Ulf Hjelmar, som er den anden forsker bag analysen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu