Nultolerance i dopingdebatten

24. februar 2013 17:25 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Nultolerance i dopingdebatten
Billede mangler

Da den store amerikanske dopingrapport fra dopingagenturet USADA sidste år blev offentliggjort, ramlede cykelsporten nok engang. Det organiserede dopingprogram på US Postal fik ikke bare konsekvenser for Lance Armstrong og et udvalg af krudtkongerne fra 90erne. Der blev krævet handling fra nutidens cykelhold.

 

»Hvordan vil I sørge for, at jeres hold er rent?« var blandt de fremtrædende spørgsmål, som alle hold blev stillet. Svaret skulle falde prompte, og det skulle gerne være så markant og anti doping-agtigt som muligt. Set udefra valgte 2012-sæsonens suverænt bedste hold, Team Sky, det mest markante svar på spørgsmålet. Med sportsdirektør Dave Brailsford i spidsen indførte det britiske hold det man i dansk politik ville kalde »nultolerance«.

Brailsford satte sig selv i spidsen for en intern undersøgelse af samtlige ansatte på Team Sky. Alle ansatte med forbindelse til doping før eller siden ville blive fyret.

– Der er ingen plads på Team Sky for dem, der har været involveret i doping, uanset om det er i fortiden eller i nutiden. Det gælder ledelsen, personalet og rytterne, lød det i en officiel meddelelse fra holdet.

Undersøgelsen blev afsluttet med en underskrift fra hver Team Sky-ansat, som dermed lovede aldrig at have haft noget med doping at gøre.

I dag har sportsdirektørerne Bobby Julich, Steven De Jongh og Sean Yates alle forladt holdet. De to første indrømmede dopingforbindelser i fortiden, og Sean Yates gik ifølge de officielle meddelelser på pension. Sidst men ikke mindst opsagde Team Sky samarbejdet med lægen Geert Leinders, som havde været på holdet i to år. Leinders havde allerede før tilgangen til Team Sky et blakket ry for dopingforbindelser, og for nylig har de belgiske myndigheder åbnet en sag mod den belgiske læge. Leinders menes at være hovedlægen bag Rabobanks påståede organiserede doping helt fra Rolf Sørensens tid i 90erne til Michael Rasmussens topdopede Tour de France-skandale i 2007. Internt i cykelsporten vidste man godt, hvem Geert Leinders var. Alligevel blev han ansat på Team Sky, som nu har fyret ham, som følge af den nye strategi.

– At fortælle sandheden gør det ikke bedre. Det handler om at handle på de informationer, som man finder og gøre noget ved dem, for at undgå at det ikke sker i fremtiden, lød Dave Brailsfords forklaring på nultolerance-strategien.

På Team Garmin-Sharp har man valgt en helt anden løsning end Team Sky. Sportsdirektør Jonathan Vaughters, som selv var dopet i sin aktive karriere, har givet sig selv en fremtrædende stemme i dopingdebatten. Han er tilhænger af den sandhedskommission, som lige nu diskuteres i cykelsporten. Et slags rum, hvor aktører i cykelsport kan få aflad for fortidens synder med doping uden de normale regler er i kraft.

Vaughters har flere ryttere ansat, som tidligere har taget doping. Det samme har Team Saxo Tinkoff og Bjarne Riis, som på sin mere stille facon lægger op til samme politik, hvor dopingindrømmelser og tilgivelser sker indenfor de rigtige rammer. Vaughters tror, at Team Skys strategi vil fastholde cykelsporten i den tavshed, som er blevet døbt »Omertaen«.

– Det er virkelig svært nogensinde at finde ud af om den person, der har skrevet under papirerne taler sandt eller ej, og det tvinger folk ud i situation, hvor de bliver nødt til at lyve. Man bliver givet et stykke papir, som man skal underskrive, og hvis vi vinder ud af, at man har løjet, så bliver man fyret. Men hvis man ikke skriver under, så bliver man også fyret. Man skubber folk hen mod uærlighed, siger Jonathan Vaughters til The Telegrapf.

Sidste års Tour de France-vinder Bradley Wiggins har underskrevet sin anti doping-erklæring, og er dermed stadig ansat på Team Sky. Men i debatten om at få en renere cykelsport, ser han flere positive træk i den retning, som konkurrenten Jonathan Vaughters har valgt.

– Jeg tror på, at i nogle tilfælde kan de reformerede syndere – sådan nogle som David Millar, folk, der faktisk selv har prøvet det – hjælpe unge mennesker og vise dem, hvilken vej de ikke skal gå, og jeg synes, at vi på en måde har brug for disse mennesker i sporten, har Wiggins sagt til Sky Sports.

Den Internationale cykelunion (UCI) og det internationale dopingagentur WADA arbejder lige nu på muligheden for at etablere en sandheds- og forsoningskommission.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu