ANNONCE

Ny aftale griber ind mod boligspekulanter

30. januar 2020 22:55 | Af: Ritzau Fokus

Torsdag aften blev der indgået en boligaftale, der skal sætte ind mod boligspekulanter.

Ny aftale griber ind mod boligspekulanter
Boligminister Kaare Dybvad indgik torsdag aften en boligaftale uden om støttepartiet De Radikale. Dansk Folkeparti gik med i en aftale for at sikre et indgreb mod især udenlandske boligspekulanter, der opkøber lejeboliger og sætter huslejen op. Det skete med René Christensens (DF) ord for få en løsning og stoppe det "cirkus", der var opstået mellem boligministeren og De Radikale. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix

Efter et bittert opgør i rød blok endte De Radikale på sidelinjen, da regeringen torsdag aften indgik en længe ventet boligaftale.

Aftalen skal gribe ind over for især udenlandske boligspekulanter, der opkøber lejeboliger i København og sætter huslejen op.

Artiklen fortsætter under videoen

Konkret vil et flertal i Folketinget indføre en karensperiode, så boligudlejere fremover skal vente fem år, før de kan sætte huslejen op efter renovering af lejeboliger.

Ventetiden skal sætte en stopper for kortsigtet spekulation. Den har ramt de billige lejeboliger i København, som er blevet opkøbt af blandt andet udenlandske kapitalfonde. De bruger boliglovens paragraf 5, stk. 2 til at renovere lejeboligerne for efterfølgende sætte huslejen markant op.

Karensperiode på 10 år

Regeringen havde oprindeligt spillet ud med en karensperiode på 10 år. Den blev i forhandlingerne sat ned til syv år og er altså nu endt på fem år.

Boligminister Kaare Dybvad (S) mener dog fortsat, at aftalen vil indfri målet om at bremse udenlandske kapitalfondes indtog på lejemarkedet.

– I dag er det en god dag for lejerne og en dårlig dag for kortsigtede spekulanter, siger Kaare Dybvad.

I ønskede en karensperiode på syv år, men den er endt på fem år. Hvorfor er I gået med til det?

– Det er vurderingen fra boligøkonomer om, at det er det, der skal til, siger Kaare Dybvad.

Aftale med Dansk Folkeparti

I stedet for at indgå aftalen med De Radikale, som ellers er en del af regeringens parlamentariske grundlag, valgte regeringen at indgå aftalen med Dansk Folkeparti. De to partier har lige mange mandater.

Regeringen kan med andre ord gå uden om De Radikale ved at indgå aftaler med DF, SF, Enhedslisten og Alternativet.

Dermed kan boligaftalen markere en tilbagevendende styrkeprøve i S-regeringens levetid.

Fakta

Aftale mod boligspekulanter

* Spekulantstop: Der indføres en karensperiode, som betyder, at der efter overtagelse og gennemgribende modernisering af en ejendom skal gå fem år, før huslejen må sættes op efter lovens § 5, stk. 2.

* Grønt incitament: Karensperioden på fem år bortfalder, hvis en ejendoms energiklasse hæves med mindst tre niveauer eller energiforbedres for mindst 3000 kroner per kvadratmeter.

* Huslejebremse: Lejen vil fremover ikke kunne fastsættes væsentligt over det lejedes værdi (i praksis op til ti procent over), men vil fremover alene kunne fastsættes til maksimalt det lejedes værdi.

* Grønt energikrav: Der indføres et skærpet grønt energikrav, så der først kan gennemføres forbedringer efter lovens § 5, stk. 2, når ejendommen er bragt op på energiklasse C, eller man har løftet ejendommens energiklasse mindst to niveauer.

* Forbud mod “flytte-penge”: Det skal fremover være forbudt for udlejer at tilbyde lejer penge for at opsige eller fraflytte sit lejemål.

* Huslejenævn: Der sættes gang i en række initiativer, som vil styrke huslejenævnene og øge gennemsigtigheden i lejeniveauerne.

* Besigtigelse: For at modvirke fup-moderniseringer, hvor udlejer udskifter nyere installationer alene for at opfylde beløbskrav, indføres krav om, at lejemålets stand før en modernisering skal dokumenteres ved en besigtigelse fra huslejenævnet.

Kilde: Transport- og Boligministeriet.

Mens De Radikale kan true regeringen med at gå solo med blå blok, kan regeringen omvendt kortslutte det besværlige støtteparti, hvis man kan blive enige med Dansk Folkeparti og de øvrige støttepartier.

Dansk Folkepartis René Christensen siger, at der var ved at gå “lidt for meget cirkus i den”. Derfor indgik DF en aftale:

– Vi var tæt på at kunne indgå en aftale tirsdag, men der ville ministeren ikke forhandle videre, siger René Christensen med henvisning til, at Kaare Dybvad tirsdag udråbte et sammenbrud i forhandlingerne.

De Radikale og blå blok

I mellemtiden har De Radikale arbejdet på at indgå en aftale med blå blok. Forventningen var, at partierne skulle mødes fredag formiddag. Men det kommer ikke til at ske, efter at Dansk Folkeparti er gået sammen med de røde partier.

– Det handler om virkelige mennesker, som er kommet i klemme, fordi deres husleje bliver sat op. Derfor har vi valgt at indgå en aftale, siger René Christensen og tilføjer:

– Vi har fået andre værktøjer ind i forhold til, at det ikke kan betale sig at lave de her hurtige renoveringer. Vi kalder dem fuprenoveringer. Nu sikrer vi, at der skal laves ordentlige renoveringer, siger han.

Fakta

Huslejen afhænger af flere faktorer

– Boligens stand, størrelse og placering er afgørende for, hvordan huslejen må fastsættes. Boligreguleringsloven har en række standardtakster.

– Den eneste undtagelse er nybyggeri – boliger bygget fra 1. januar 1992 og fremefter. Her må udlejer i princippet selv fastsætte lejen, men det skal fremgå på forhånd af lejekontrakten.

– Hvis huslejen for nybyggeri er absurd høj, kan du stadig få prøvet sagen hos Huslejenævnet. Men LLO ser stort set ingen sager, hvor lejer får medhold i klagen.

– Hvis man vil undgå tvister, kan enten lejer eller udlejer få huslejeniveauet forhåndsgodkendt hos Huslejenævnet. Det koster godt 500 kroner.

Kilder: Lejeloven, LLO, Retsinformation.dk.

Den nye boligaftale er en stor gavebutik for andelsboligforeningerne.

Det vurderer boligøkonom Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videnscenter.

– Det er en gavebutik uden sidestykke, siger han.

Der er mange ting, som er gode for andelsforeningerne, mener Curt Liliegreen.

En af dem er et værn mod, at man kan omgå den såkaldte tilbudspligt, når en udlejningsejendom sælges.

– Så kunne lejerne ikke få boligerne tilbudt som andelsboliger. Det står der nu direkte, at der skrides ind overfor. Det er en kæmpe sejr. En principsag for andelssektoren, siger han.

Også direktør i Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation Jan Hansen er glad for aftalen.

– Vi kan se, at man fra politisk hold har lavet en aftale, som er et rigtig godt værn for, at der ikke skal komme negative konsekvenser for dem, der bor i andelsboliger, siger han.

I aftalen er politikerne blandt andet enige om at drøfte forholdene for andelsboligerne på ny, hvis der senere skulle opstå “utilsigtede konsekvenser, herunder at andelsboligforeninger skulle komme i økonomiske vanskeligheder som følge af ændringerne”.

Du kan læse mere om, hvad en bolig må og bør koste lige HER.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu