ANNONCE

Kan man spise for meget D-vitamin?

24. januar 2021 14:35 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Info

Du er ikke garanteret en effekt ved at spise D-vitaminpiller i vinterhalvåret, men der sker ikke noget ved at gøre det, ligesom Fødevarestyrelsen anbefaler

Der er ikke mange D-vitaminer at hente i den danske vintersol, hvis den overhovedet viser sig frem.

Og derfor valgte Fødevarestyrelsen for kort tid siden at anbefale, at voksne og børn fra fire år og op efter bør tage et tilskud D-vitamin på 5 til 10 mikrogram dagligt i vinterhalvåret.

– Vi har vurderet, at et tilskud kan være til gavn bredt set for alle danskere, siger Anne Pøhl Enevoldsen, der er enhedschef for Bæredygtig mad og sundhed i Fødevarestyrelsen.

Det kan forbedre knoglesundheden

En undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser blandt andet, at knap hver femte dansker, der ikke tager vitamintilskud, har D-vitaminmangel i foråret, og derfor har en ekspertgruppe vurderet, at et øget indtag af D-vitamin, kan være med til at forbedre knoglesundheden for dem, der mangler det.

Det siger eksperterne

Men hvad ved vi – og hvad ved vi ikke – om den D-vitaminpille du opfordres til at spise dagligt? Det forsøger to professorer at svare på her.

Vi ved, at hvis du har lavt D-vitamin, så har du større risiko for svage knogler og muskler og på sigt øget risiko for at udvikle sygdomme som eksempelvis knogleskørhed, diabetes, demens, hjerte-kar-sygdomme og flere kræftformer.

Spørgsmålet er bare, i hvor høj grad en D-vitaminpille kan forebygge disse sygdomme, hvilket diverse undersøgelser ikke giver et klart svar på.

– Lodtrækningsforsøg har vist, at et dagligt tilskud med D-vitamin ofte i kombination med et kalktilskud kan mindske forekomsten af knoglebrud i den ældre del af befolkningen, siger klinisk professor Lars Rejnmark, der blandt andet forsker i D-vitamin ved Aarhus Universitet.

Det er der ingen dokumentation for

Men derudover ved man ikke med sikkerhed, om pillen reelt kan forebygge forskellige sygdomme som diabetes, demens, hjertekarsygdomme og flere kræftformer.

– Der er ingen dokumentation for, at en sådan pille har en egentlig effekt og kan mindske risikoen for de sygdomme, som D-vitaminmangel hænger sammen med, forklarer professor og overlæge på Herlev Hospital, Børge Nordestgaard, som har forsket i vitamin D.

Det skader dog ikke at tage den anbefalede mængde D-vitamin, som Fødevarestyrelsen anbefaler.

– Det er ikke decideret farligt, hvis man tager et tilskud med D-vitamin i en lav dosis. I værste fald er det bare spild af penge, siger han.

Kast dig ikke ud i et eksperiment

Du bør dog ikke eksperimentere med de anbefalede mængder, for indtager du større mængder som 100 mikrogram D-vitamin dagligt, kan det føre til forgiftninger. Det er dog kun gennem kosttilskud, at du kan få så store mængder.

Vær opmærksom på, at der gælder særlige anbefalinger for nogle grupper.

I normale tider anbefaler Børge Nordestgaard, at du i stedet for en D-vitaminpille tager på en uges rejse i vinterhalvåret til et sted, hvor solen står højt for at få D-vitamin fra solen. Eksempelvis en uges skiferie i alperne.

– En halv time om dagen, når solen skinner, er fint, og det behøver kun at være i ansigtet og på overarmene, siger han.

Du kan desuden få D-vitamin gennem madvarer som laks, makrel og mælk, men det meget svært at få dækket behovet for D-vitamin gennem kosten.

Fakta

Mangler du vitaminer? Her er symptomerne

Vitaminmangel findes i mange afskygninger og former, og symptomerne er langt fra de samme, hvis man mangler det ene eller det andet vitamin.

Herunder kan du se symptomerne på mangel på de specifikke vitaminer.

Vitamin A

Vitamin B1 (thiamin)

Vitamin B2 (riboflavin)

Vitamin B3 (nicotinamid)

Vitamin B5 (pantotensyre)

Vitamin B6 (pyridoxin)

Vitamin B12 (cyanocobalamin)

Vitamin C

Vitamin D

Vitamin E

Vitamin K

Biotin

Folsyre

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu