ANNONCE

Ny behandling lover godt for hypokondere

16. januar 2015 16:00 | Af: Ritzau Fokus
 
Ny behandling lover godt for hypokondere
Arkivfoto: Colourbox
Arkivfoto: Colourbox

Arkivfoto: Colourbox

En ny behandlingsform kan hjælpe mennesker, der lider af helbredsangst, bedre kendt som hypokonder tilstand.

En pludselig angst for at forkølelsen i virkeligheden er kræft, utallige opkald til lægen og en stærk overbevisning om, at uhelbredelig sygdom tager livet ud af en. Tanker som disse kæmper hypokondere ofte med.

Omkring fem procent af danskerne rammes før eller siden af helbredsangst, der er bedre kendt som det at være hypokonder.

Men der er godt nyt til de mennesker, der lider af sygdommen. Psykolog Trine Eilenberg fra afdelingen for funktionelle lidelser på Aarhus Universitetshospital har nemlig udviklet en ny og effektiv behandlingsform.

Da hun startede sit ph.d.-projekt op, fandtes der ikke nogen behandlingsform i Danmark for mennesker med helbredsangst.

Derfor arbejdede hun videre med den internationale behandlingsmetode “Acceptance og Commitment Therapy”, som fokuserer på at acceptere sygdommen frem for at reducere symptomer.

– Vi arbejder med, hvad det gør ved patienter, når de får den her tanke. Altså hvordan de relaterer sig til den, siger Trine Eilenberg til Newspaq.

Og behandlingen har vist sig at være effektiv. I Trine Eilenbergs undersøgelse gennemførte 94 procent af patienterne behandlingen, 69 procent fik reduceret deres symptomer betydeligt, og 27 procent blev erklæret helbredt.

I alt deltog 126 patienter i projektet. Halvdelen modtog behandling og den resterende halvdel fungerede som kontrolgruppe.

Og det er vigtigt at huske på, at mennesker, der lider af helbredsangst, er hårdt ramt, understreger Trine Eilenberg.

– De her mennesker har det virkelig skidt, og det er ikke indbildsk sygdom. De har en alvorlig lidelse, som medfører en masse ubehagelige ting for dem, siger hun.

Den nye behandlingsform arbejder derfor med teknikker til, hvordan man lærer at leve med angsten.

– Det handler om at lære at mærke funktioner i kroppen uden at blive opslugt af dem. Altså at kunne være i en relation til dem, som måske ikke gør, at symptomerne forsvinder, men at du stadig godt kan hente dit barn i børnehaven, forklarer Trine Eilenberg.

Hun forklarer, at ingen helt ved, hvorfor helbredsangst opstår, men at flere teorier går på, at folk med helbredsangst fortolker oplevelser med sygdom anderledes, end den gennemsnitlige befolkning gør.

Flere studier peger på, at børn af forældre med overdreven opmærksomhed på fysiske symptomer er mere disponible for at udvikle hypokondri.

Trine Eilenberg forsvarer fredag sit ph.d.-projekt på Aarhus Universitetshospital.

Newspaq

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu