ANNONCE

Ny chef: -Jeg er vred

9. oktober 2020 17:52 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

Sofie Carsten Nielsen får travlt med at rydde op efter Morten Østergaard.

Ny chef: -Jeg er vred
Sofie Carsten Nielsen har fået en tung begyndelse på livet som radikal leder. Morten Østergaards krænkelsessager hænger som en tung skygge over partiet lige nu. Foto: Philip Davali/Scanpix

Hvis man skal tro De Radikales nye leder, Sofie Carsten Nielsen, så har partiets detroniserede leder Morten Østergaard løjet hende lige direkte op i ansigtet i forhold til, om han havde flere krænkelsessager på cv’et ud over den nu meget omtalte med partifællen Lotte Rod.

– Det er jeg nødt til at sige, at ja, det har jeg, og jeg har ikke hørt om de her sager før, svarer Sofie Carsten Nielsen på spørgsmålet om, hvorvidt hun har spurgt Østergaard til eventuelle flere sager med ham.

Hun tilføjer, at hun først fredag eftermiddag er blevet bekendt med, at Østergaard er i centrum i flere krænkelsessager. Det har Østergaard selv fortalt på sin Facebook-profil fredag eftermiddag, og det tvang Carsten Nielsen til at udtale sig.

Sofie Carsten Nielsen har i en årrække været en del af ledelsen i folketingsgruppen og kørt et tæt parløb med Østergaard, som onsdag gik af som politisk leder. Sofie Carsten Nielsen siger, at hun er “vred” og “ked af det”, efter at Østergaard fredag på Facebook har indrømmet, at der er tre yderligere krænkelsessager med ham i centrum.

– Det gør mig først og fremmest vred, fordi vi skal være et parti, hvor man kan være uden at blive krænket. Det gør mig ked af det, fordi der må ikke være nogen, der føler sig sviget i Radikale Venstre. Det har jeg behov for at sige her, sagde Carsten Nielsen så.

Kom, så gør vi det ordentlig

“En vægtig grund er, at jeg til gengæld vidste, at jeg ikke kunne svare “nej”, hvis jeg blev spurgt, om der var andre sager. Jeg troede naivt, at det ikke var nødvendigt at gå bodsgang offentligt for dem. At jeg faktisk kunne trække mig selv ud og undgå total udstillelse. Men det går ikke”, skrev Morten Østergaard fredag.

– Hvis der er flere, som føler, at det har vi ikke håndteret ordentligt, hvis nogen er blevet krænket her, så håber jeg, at de vil komme, så vi kan gøre det ordentligt, siger Sofie Carsten Nielsen.

Hun vil ikke svare på, om Østergaard fortsat har en fremtid i partiet.

– Det, synes jeg, helt ærlig ikke er det vigtigste spørgsmål lige nu. Det vigtigste for mig er at sige, at vi skal være et parti, som behandler folk ordentligt, og hvor man ikke bliver krænket. Det er det, jeg kommer til at bruge mine kræfter på, siger Sofie Carsten Nielsen.

Østergaard har vel ikke behandlet folk ordentligt. I hvert fald er der personer, han ikke har behandlet ordentligt. Kan han så være en del af partiet?

– Det er jo helt tydeligt, siger hun med henvisning til, at Østergaard ikke har behandlet en række personer ordentligt.

En belastning

Svend Thorhauge, landsformand for De Radikale, oplyser i en sms til Ritzau, at han heller ikke har kendt til de nye krænkelsessager med Østergaard i centrum før fredag. Han har ikke yderligere kommentarer.

Sofie Carsten Nielsen vandt onsdag kort tid efter Østergaards exit som leder et kampvalg mod Martin Lidegaard om at blive ny frontfigur for De Radikale. Hun går en træls periode imod, og politisk analytiker Hans Engell vurderer, at Østergaards nyfundne åbenhed er en belastning. Det tætte samarbejde, Sofie Carsten Nielsen og Morten Østergaard har kørt i hans formandstid, vil rejse spørgsmål, siger han.

– De har kørt fuldstændig parløb både på det politiske og det organisatoriske. Mange vil stille spørgsmålet om, hvor hun har været henne i det her forløb. Så kommer selve håndteringen, og det er her, kritikken vil være skarpest, siger Hans Engell.

Hans Engell mener dog, at flere i både bagland og folketingsgruppe vil gruble over, om noget er holdt skjult.

– Burde der være truffet nogle beslutninger? Burde der have været tidligere konsekvenser? Det er lidt, som om De Radikales øverste top har haft travlt med at feje ind under gulvtæppet. Det vil en del tænke, også i De Radikales folketingsgruppe.

Engell påpeger, at De Radikale, nu med Sofie Carsten Nielsen i spidsen, står over for en af de vanskeligste perioder i partiets historie.

– Sofie Carsten Nielsen skal stå for oprydningen efter Morten Østergaard. Det er jo ikke bare lige til, siger han.

Fakta

Lotte Rod-sagen og den radikale magtkamp

De Radikale er løbet med stort set alle overskrifter de seneste dage, hvor Folketinget åbnede tirsdag, mens der torsdag er åbningsdebat.

Onsdag valgte Morten Østergaard (R) nemlig at gå af som politisk leder efter pres.

Det skyldes en krænkelsessag, hvor han for knap ti år siden lagde en hånd på låret af partifællen Lotte Rod, der følte sig krænket og flyttede Østergaards hånd.

Her er et overblik over, hvad der skete på De Radikales dramatiske gruppemøde onsdag, hvor Sofie Carsten Nielsen vandt kampvalget om at blive ny politik leder over Martin Lidegaard.

* De Radikale mødes klokken 11.30 til et hemmeligt gruppemøde, som er blevet rykket fra Christiansborg til Den Sorte Diamant for at undgå pressen. Mødet står til at slutte klokken 13.

* Pressen opsnapper tidligt på dagen, hvor De Radikale holder gruppemødet, og at den interne krænkelsessag er på dagsordenen. På det tidspunkt kender offentligheden ikke noget til, at det er Østergaard selv, som er krænkeren.

* Sofie Carsten Nielsen har kendt til detaljerne i Rods sag siden september, hvor sidstnævnte selv stod frem med sine oplevelser. Dog uden at nævne et navn.

* Inden gruppemødet har Rod givet navnet på krænkeren til gruppeledelsen. Altså også Østergaard selv. Det er sket for nogle uger siden. Østergaard har selv fortalt, at sagen er lukket med en påtale til krænkeren.

* Først under gruppemødet indrømmer Østergaard, at han er krænkeren. Men ikke lige med det samme ifølge Sofie Carsten Nielsen, som kalder håndteringen for “ringe af Morten Østergaard”.

– Når man bliver spurgt direkte på gruppemødet i går, så skal man svare direkte, siger Sofie Carsten Nielsen torsdag, hvor sagen fylder en del fortsat.

* Undervejs i gruppemødet kommer Østergaard til den erkendelse, at han ikke kan fortsætte som politisk leder.

* Herefter begynder magtkampen om at blive ny politisk leder. Sofie Carsten Nielsen står på spring. Den tidligere leder for partiet Marianne Jelved opfordrer Martin Lidegaard til at stille op. Og det gør han.

* Lidegaard vil have et kursskifte for De Radikale, hvor Østergaard og Sofie Carsten Nielsen de seneste år har stået for linjen. Den skal være mindre konfrontatorisk og mere dialogsøgende, mener Lidegaard.

* Sofie Carsten Nielsen har oplyst til Lidegaard, at der hænger en mulig krænkelsessag over Lidegaard selv. Hun siger, han selv bragte det op på selve mødet.

* Lidegaard har udtalt, at Sofie Carsten Nielsen til ham har oplyst, at der “for nogle år siden var en, som følte, at jeg (Lidegaard, red.) på et dansegulv kom for tæt på” en anden person.

* Lidegaard kan ikke erindre en sådan hændelse. Men han bringer oplysningen fra Sofie Carsten Nielsen op til gruppemødet foran de øvrige kolleger.

– Som vi kan læse i aviserne i dag, blev det også en debat, at vi kunne risikere at få en ny sag. Det er jeg fast overbevist om, at vi ikke ville få. Men det kom kort ind, og den usikkerhed talte selvfølgelig ikke i min retning, siger Lidegaard.

* Han henviser til, at sagen – ifølge ham – ikke gavnede Lidegaards bestræbelser på at blive ny politisk leder. De nærmere detaljer om dansegulvs-sagen kendes ikke.

* Sofie Carsten Nielsen vinder kampvalget med stemmerne 12-4. Lotte Rod, Jens Rohde, Marianne Jelved og Lidegaard stemmer på sidstnævnte.

* Lidt efter klokken 18 møder Østergaard pressen. Han indrømmer, at det var hans hånd på Lotte Rods lår. Og at han trækker sig. Han giver samtidig stafetten videre til Sofie Carsten Nielsen, som kort tid efter selv møder pressen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu