ANNONCE

Ny cola-life indeholder ni sukkerknalder

15. januar 2016 10:19 | Af: Ritzau Fokus

Det er stadig ikke sundt at drikke cola, men den nye Coca-Cola "Life" indeholder trods alt en tredjedel mindre sukker end almindelig cola.

Ny cola-life indeholder ni sukkerknalder
Sådan ser den ud, den sundere Coca Cola Life med grøn etiket.

Du har mĂĄske allerede set reklamerne for den nye Coca-Cola “Life”, der har været i butikkerne siden nytĂĄr. Den nye læskedrik bliver præsenteret med en grøn etikette omgivet af grønt græs og grønne planter, fordi den er tilsat sødende ekstrakt fra den naturlige steviaplante, der oprindeligt stammer fra den sydamerikanske regnskov.

Men det er misforstĂĄet, hvis du nu tror, at den nye cola er sund. For selv om der er mindre sukker i flasken, er vi langt fra helsekostbutikkerne.

– Cola bliver jo aldrig en sund drik, udtaler Per Bendix Jeppesen, lektor og ph.d. ved Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet, der dog kalder den nye drik for et bedre alternativ.

– Den er lidt sundere, end den var før. Det er et skridt i den rigtige retning, fordi “Life” indeholder 35 procent mindre sukker.

Dæmper lakrids med sukker

Per Bendix Jeppesen har i årevis forsket i stevia og sødemidler i fødevarer, og han er ikke i tvivl om, at den sødende plante vil blive brugt endnu mere fremover. Den eneste anke er stevias smag, der for nogen kan minde lidt om anis eller lakrids.

– For at dæmpe lakridssmagen, vælger producenterne at blande stevia op med sukker, lyder det fra Per Bendix Jensen.

En dĂĄse af den nye Coca-Cola “Life” indeholder nu 89 kalorier i stedet for de 139 kalorier, som den regulære “Coke” indeholder. Det svarer stadig til omkring ni sukkerknalder i stedet for femten per dĂĄse.

– Vi gĂĄr ikke ud med en pĂĄstand om, at det nu er sundere at drikke cola, siger Coca-Cola Danmarks kommunikationschef, Mikael Bonde-Nielsen, til Ritzau Fokus.

– Stevia har den egenskab, at det kan bruges ret effektivt til at reducere sukkerindholdet. Det har givet os mulighed for at lave en colavariant, som ligger imellem almindeligt sukkersødet cola og de varianter, der er helt sukker- og kaloriefrie. Det er ment som et tilbud til dem, der stadig gerne vil have smagen af sukker, forklarer Coca-Cola Danmark.

Zero betyder nul

Der findes allerede alternativer som Coca-Cola “Zero”, der, som navnet antyder, har nul kalorier, men nogle forbrugere har et problem med enten smagen eller tilsætningen af kunstigt fremstillede sødemidler som eksempelvis aspartam.

– Stevia er et af de mest gennemprøvede og gennemtestede produkter, der findes pĂĄ markedet i dag. Det kan man med stor tryghed indtage. “Life” er helt klart et sundere alternativ, for de mennesker der normalt drikker meget sukkersødet cola, men det er stadig ikke decideret sundt, understreger Per Bendix Jeppesen.

I Japan findes der allerede læskedrikke, hvor stevia fuldstændigt erstatter både sukker og andre sødemidler, og Per Bendix Jeppesen forventer, at det blot er et spørgsmål om tid, inden lignende produkter kommer på markedet i Europa.

 

Fakta om cola:

1. 1,5 liter Coca-Cola “Regular” indeholder omkring 75 sukkerknalder. 1,5 liter “Life” indeholder 35 procent mindre sukker, altsĂĄ omkring 45 sukkerknalder.

2. Steviaplanten stammer fra Sydamerika, hvor stammefolk opdagede planten. Den er navngivet efter den spanske videnskabsmand og botaniker, Petrus Jacobus Stevus, i 1500-tallet.

3. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man højst drikker en halv liter cola om ugen.

Kilder: Sundhedsstyrelsen, Per Bendix Jeppesen og Coca-Cola Danmark.

/ritzau/FOKUS

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu