ANNONCE

Ny dyrelov: Nu bliver dette ulovligt

11. januar 2021 14:37 | Af: Ritzau Fokus

Overvejer du at købe en hest, skal du fremover sikre dig, at forholdene eller økonomien er til to heste. De må nemlig ikke længere stå alene.

Ny dyrelov: Nu bliver dette ulovligt
Fra januar 2021 vil det være ulovligt at have heste stående alene. Der gælder dog en undtagelse, hvis hesten stod alene allerede inden den nye dyrevelfærdslov trådte i kraft. (Arkivfoto) Foto: Emil Helms/Scanpix

Under coronakrisen har mange måttet sande, at det er til at blive lidt skør af, når man ikke må ses med andre. Men du er dog ikke den eneste, der har behov for social kontakt – det har dyr som heste, æsler og krydsninger nemlig også.

Og overvejer du at anskaffe en hest til dig selv eller dine børn, så skal du fremover sikre, at dyret ikke kommer til at stå alene. Gør du ikke det, så kan det være strafbart.

En ny dyrevelfærdslov træder nemlig i kraft i januar 2021, hvilket blandt andet betyder, at det – modsat tidligere – vil være ulovligt at have hest, hvis ikke den får lov til at opholde sig sammen med andre heste.

– De er sociale dyr og har et adfærdsmæssigt behov for kontakt til andre heste, og derfor skal et hestehold bestå af to heste, siger Birte Broberg, der er veterinærinspektør i Fødevarestyrelsen.

(Artiklen fortsætter under faktaboksen)

Fakta

Så mange heste har vi

* Der findes cirka 185.000 heste i Danmark.

* Nogle hesteejere har en eller flere heste, mens andre deler deres hest med en eller flere personer.

* Erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer skønner, at der findes mellem 80.000 og 100.000 hesteejere i Danmark.

Kilde: Jørgen Kold, chef for hestesektionen i Seges, der en del af Landbrug & Fødevarer.

Det er ikke nok, hvis du påtænker at sætte din hest sammen med et andet slags dyr, da de har forskellige adfærdsmæssige ytringer. Har du to heste, må du dog gerne have den ene stående indenfor, mens den anden er på folden.

– Hestene kan stadig se og høre hinanden, hvilket også har en betydning for dem. Men det optimale er selvfølgelig, at de går på fold sammen, siger hun.

Lad dem være sammen

Hvis man har haft sin hest stående alene inden januar 2021, så må den gerne fortsætte med det, indtil den dør eller bliver afhændet.

Men overvejer du eller familien at købe en hest, bør I sikre, at forholdene og økonomien er til to heste, råder Yvonne Johansen, der er dyreværnschef i Dyrenes Beskyttelse.

– Har man en hest stående på en hestepension eller rideskole, så er der allerede andre heste og artsfællekontakt. Men vælger man at købe en hjem til sine børn, er det vigtigt at overveje, om det er en klog beslutning, fortsætter hun.

Den ene hest, man anskaffer kan eksempelvis være en mindre selskabspony, som man ikke skal bruge til ridning i samme grad som den anden.

Men det ikke være tilstrækkeligt, hvis naboen har en hest, som din hest kan få selskab af et par gange om ugen. I stedet kan du overveje at lave en opstaldning sammen med naboen.

– Lad hestene komme på fold sammen, eller hav en boks stående ovre hos naboen, siger hun.

Tag desuden hensyn til at hestene kan sammen. Ifølge Yvonne Johansen kan de fleste heste dog lære at gå sammen med tiden.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu