ANNONCE

Ny Facebook-opdatering: Det betyder den for dig

10. januar 2020 15:35 | Af: Ritzau Fokus

Med en ny opdatering skal det blive lettere for dig at beskytte dit privatliv og øge din sikkerhed på Facebook.

Billeder, mail, telefonnummer, job og civilstatus.

Facebook ved rigtig meget om dig, og du har sandsynligvis selv fodret tjenesten i årevis.

Artiklen fortsætter under videoen.

Men hvem er det nu lige, der kan se hvad?

Er det dine Facebook-venner, deres venner – eller er alt frit tilgængeligt? Og hvad med alle de apps, du gennem tiden har brugt Facebook til at logge ind på?

Mere sikkerhed

I denne uge udruller Facebook en opdatering af deres Privacy Checkup-redskab, som ifølge platformen skal hjælpe brugeren med at overskue og ændre de vigtigste privatlivsindstillinger.

Her kan du under fire kategorier skrue på privatlivsindstillinger: Hvem der kan se, hvad du deler, hvordan du holder din profil sikker, hvordan folk kan finde dig på Facebook, og hvilke oplysninger du deler med forskellige apps.

Anette Høyrup, som er seniorjurist hos Forbrugerrådet Tænk og næstformand i Rådet for Digital Sikkerhed, siger, at Facebooks opdatering sådan set kan være fornuftigt nok – det gælder særligt, når de opfordrer til at tjekke, hvilke apps der har adgang, og om du overhovedet bruger dem mere.

– Det er vigtigt for ens privatliv, at apps, du ikke længere bruger, ikke fortsætter med at logge en masse information. Så det er fornuftigt at få ryddet op i sine apps.

– Det kan også være problematisk, når mange for nemheds skyld logger ind på tjenester via Facebook, fordi man dermed giver nøglen og adgang til flere data, siger Anette Høyrup.

Hun mener, at det helt generelt er et problem, at sikkerhed og privatliv ikke altid har højeste prioritet som udgangspunktet, men at mange af de beslutninger overlades til den enkelte bruger.

Indstillinger kan ændres

Martin Ruby, som er head of public policy i Norden hos Facebook, fortæller, at opdateringen skal være en påmindelse til de mange brugere, der måske har glemt, hvad de i sin tid har givet lov til.

– Generelt har de fleste digitale platforme en masse indstillinger, man kan skrue på, men der er ikke nok, der rent faktisk gør det.

– Så vi plukker nogle indstillinger ud, som folk siger, de er meget interesserede i eller bekymrede over, og så gør vi dem mere overskuelige.

Det vil altså sige, at den opdaterede Privacy Checkup kun indeholder en brøkdel af de muligheder, du har for at ændre dine privatlivs- og sikkerhedsindstillinger.

Ifølge Facebook går en del brugere op i, hvordan de kan blive fundet, hvis andre prøver at søge dem frem.

– Her kan man regulere, om folk skal kunne slå dig op på din e-mail eller dit telefonnummer, og hvem der skal have lov at sende dig venneanmodninger, forklarer Martin Ruby.

Ét men

Ifølge Anette Høyrup er virksomheder som Facebook og Google meget optagede af at give et billede af, at de gør meget for privatliv og sikkerhed på nettet.

Men de siger aldrig noget om, hvad de selv indsamler, siger hun og tilføjer:

– Så tiltagene kan godt i sig selv være fine, men de begrænser ikke det faktum, at deres forretning bygger på dataindsamling.

– Så det er vigtigt at huske, at det her er et tiltag til forbrugerne, men i høj grad også for at styrke deres egen profil og omdømme, understreger Anette Høyrup.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu