Ny håndboldligastruktur på tegnebrættet

16. marts 2013 09:26 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Ny håndboldligastruktur på tegnebrættet
Billede mangler

SE DE FIRE TURNERINGSM0DELLER NEDERST I ARTIKLEN

 

Det er ingen hemmelighed, at ligastrukturen i dansk håndbold ofte er til diskussion, og mange klubber har i flere år skreget på en ændring af den aktuelle model. Og nu tyder noget på, at kritikerne er kommet et stort skridt tættere på at få deres vilje om ændringer i herrernes liga

Sporten.dk er kommet i besiddelse af en intern mail, udarbejdet af et udvalg i Divisionsforeningen Håndbold, som har haft til opgave at se på, hvordan ligaen skal se ud i fremtiden. Her fremgår det, at udvalget – der blandt andet tæller direktørerne i Skjern og Århus Håndbold, Carsten Thygesen og Henrik Lundorff – har fundet frem til fire modeller, der skal til debat på næste klubmøde, som afholdes 25. marts.

Modellerne byder på forskellige løsninger og indeholder både reduceringer af antallet af hold i ligaen samt ændringer af slutspillet og nedrykningsspillet – enkelte modeller mangler dog stadig at få de allersidste detaljer på plads. Den nuværende model er også med blandt mulighederne. Det er værd at bemærke, at en ligeud turnering – som man kender det fra Superligaen i fodbold – ikke er med blandt de fire modeller, det er ellers en mulighed, som flere hold tidligere har været fortaler for.

Formand for Divisionsforeningen Håndbold, Dan Hammer, bekræfter, at ligastrukturen er et punkt på dagsordenen på næste klubmøde, men udover det har han ikke den store lyst til at diskutere sporten.dk’s oplysninger om de enkelte modeller.

– Jeg kan bekræfte, der er en proces i gang omkring herreligaen, og om hvordan den skal se ud i fremtiden, siger Dan Hammer og tilføjer:

– Jeg kan også bekræfte, der er nedsat et udvalg, som har kigget på forskellige modeller og løsninger, og de har været i kontakt med relevante interessenter. Men udover det har jeg ingen kommentarer, lyder det fra direktøren.

Sporten.dk har talt med centrale kilder i processen, og de fortæller, at specielt topklubberne er interesseret i en ændring af ligastrukturen, da det europæiske håndboldforbund EHF i flere omgange har varslet planer om at indføre endnu flere kampe i de europæiske turneringer.

Det vil gøre kampprogrammet endnu mere presset i forhold til den danske turnering med de slutspilskampe, der findes i den nuværende model, og som betyder, at den danske kampkalender aktuelt går rigtig dårligt i spænd med slutkampene i de europæiske turneringer.

Bliver der enighed om en ny ligastruktur på mødet 25. marts, vil ændringerne først træde i kraft fra sæsonen 2014/2015, da deadline for ændringer til næste sæson er overskredet.

Model 1 Hold i ligaen: 12 Grundspil: 12. hold. Alle spiller mod alle ude og hjemme. Slutspil: Nr. 1-6 tager alle deres point med over i én slutspilspulje, hvor alle spiller mod alle ude og hjemme. Finale: Nr. 1 og 2 i slutspilspuljen spiller finale. Eventuelt kun én finale. Nedrykningsspil: Nr. 7-12 i grundspillet tager alle deres point med over i én nedspilspulje, hvor alle spiller mod alle ude og hjemme. Nr. 12 rykker direkte ned, mens nr. 10 og 11 spiller mod henholdsvis nr. 2 og 3 i 1. division om én plads i ligaen – bedst af to kampe og ligaholdet har hjemmebane i den sidste kamp

Model 2Helt udramatisk. Den samme struktur som nu

Model 3Hold i ligaen: 12 Grundspil: 12. hold. Alle spiller mod alle ude og hjemme. Slutspil: Samme model som nuværende – to puljer á fire hold, hvor alle spiller mod alle ude og hjemmeFinale: Som nuværende model med semifinaler og finaleNedrykningsspil:Nr. 12 rykker direkte ned, mens 9, 10 og 11 i et puljespil dyster mod nr. 2 og 3 i 1. division om tre pladser i ligaen.

Model 4Hold i ligaen: 14Grundspil: 14 hold spiller alle mod alle ude og hjemmeSlutspil/finalespil: Nr. 1o g 2 går direkte til semifinalerne. Nr. 3, 4, 5 og 6 spiller ‘kvarftinaler’, hvor nr. 3 får lov til at vælge sin modstander. I den efterfølgende semifinale spiller grundspillets nummer 1 mod vinderen af den kvartfinale, hvor grundspillets nummer 3 IKKE har deltaget. Alternativt kan der blive tale om en løsning, hvor grundspillets nummer 1 får lov til at vælge sin semifinalemodstander. Vinderne af semifinalerne spiller finale i bedst af to kampe. Eventuelt kun én finale.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu