ANNONCE

Ny (kendt) præsidentkandidat i USA

24. november 2019 18:11 | Af: Ritzau Fokus

Den tidligere New York-borgmester og milliardær har søndag annonceret sit kandidatur til præsidentvalget.

Ny (kendt) præsidentkandidat i USA
Michael Bloomberg bekræfter søndag, at han vil være Demokraternes præsidentkandidat ved næste års valg i USA. (Arkivfoto) Foto: Yana Paskova/AFP

Den tidligere borgmester i New York Michael Bloomberg annoncerer, at han vil være Demokraternes præsidentkandidat til valget i 2020.

Det skriver han på Twitter.

– Jeg stiller op til præsidentvalget for at slå Donald Trump og genopbygge USA. Jeg tror, at mine unikke erfaringer i forretningslivet, politik og filantropi vil gøre det muligt for mig at vinde og lede landet, skriver Bloomberg.

Artiklen fortsætter under videoen

Bloombergs kandidatur kommer næppe som en stor overraskelse. Milliardæren har bestilt tv-reklamer for 33 millioner dollar på blot en uge. Reklamerne bliver vist på nationalt og lokalt tv i 99 byer på tværs af USA.

De første delstater har også haft deadline for at komme på stemmesedlen til primærvalgene næste år. Her sikrede Bloomberg også i sidste uge, at han er på stemmesedlen i delstaterne Arkansas og Alabama.

Det står dog klart, at han ikke kommer på stemmesedlen i New Hampshire, der er den anden stat, som holder sit primærvalg.

Satser på primærstater

Til nyhedsbureauet AP har hans rådgiver Howard Wolfson tidligere sagt, at Michael Bloomberg ikke vil føre valgkamp i de første fire primærvalg – i Iowa, New Hampshire, Nevada og South Carolina.

I stedet vil han satse på de 14 stater, der skal til primærvalg 3. marts på den såkaldte super-tirsdag.

Fakta

Blå bog: Michael Bloomberg

Navn: Michael Rubens Bloomberg.

Alder: 77 år.

Fødested: Brighton, Massachusetts, USA.

Uddannelse: Uddannet på Johns Hopkins University og Harvard University, hvorfra han i 1966 fik titlen Master of Business Administration.

Karriere:

– 1972: Bloomberg blev partner i den amerikanske investeringsbank Salomon Brothers.

– 1981: Han startede sin egen virksomhed, Bloomberg L.P., som arbejdede med it og datasikkerhed. Virksomheden voksede hurtigt og blev udvidet til en medievirksomhed med mere end 100 kontorer verden over.

– 2001: Bloomberg trådte ind på den politiske arena, da han blev valgt som borgmester i New York. Han definerede sig som liberal republikaner og var medlem af Det Republikanske Parti.

– 2008: Han fik gennemført en kontroversiel lov, der tillod ham at sidde en tredje periode som borgmester i New York. Han blev genvalgt i 2009, denne gang uden at være medlem af et parti.

– 2014: Bloomberg gik af som borgmester og brugte et år på velgørenhedsarbejde, før han igen vendte sit fokus mod Bloomberg L.P.

– 2018: Han meldte sig igen ind i Det Demokratiske Parti, som han også var medlem af før 2001.

– 2019: Han annoncerer, at han vil være Demokraternes kandidat til præsidentvalget i 2020.

Civilstand:

– Han var gift med Susan Brown fra 1975 til 1993. Sammen fik de to døtre.

– Har siden 2000 været i et forhold med Diana Taylor.

Formue: Bloomberg er ifølge Forbes den 14. rigeste person i verden – og den ottende rigeste i USA.

Kilder: Forbes, britannica.com, biography.com, CNN, AFP.

Hans kandidatur er af avisen The New York Times blevet beskrevet som en alvorlig trussel mod de førende kandidater.

Men ifølge det politiske netmedie Politico har en meningsmåling vist, at han står til fire procent af stemmerne på landsplan i det demokratiske primærvalg.

Desuden er han den af kandidaterne, som flest af de demokratiske vælgere siger, at de har en negativ mening om.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu