Ny LEGO-fabrik skal beskæftige 2000 kinesere

18. marts 2013 13:15 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Ny LEGO-fabrik skal beskæftige 2000 kinesere
Billede mangler

Det bliver Kina, som skal lægge jord, vand, energi og arbejdskraft til den første Lego-fabrik i Asien nogensinde, lyder det nu fra den succesrige legetøjskoncern.

Beslutningen om at etablere fabrikken i netop Kina er truffet på trods af, at Kina har givet anledning til flere bekymringer hos Legos øverste ledelse. Så sent som i efteråret lød det fra Legos topchef, at der var særlige udfordringer ved at etablere en Lego-fabrik i netop Kina.

»De grundlæggende love til at beskytte varemærker og rettigheder er for så vidt gode nok i Kina. Men der er stor forskel på lovgivningen og håndhævelsen af lovgivningen. Sidstnævnte bekymrer os. Det er fantastisk svært at gå i retten i Kina. Vi har prøvet det,« sagde topchef hos Lego Jørgen Vig Knudstorp i efteråret i et interview med Berlingske Business, hvor han fortalte om forsøget på at finde egnede produktionslande i Asien.Dyrere at producere i Kina

Samtidig er Kina blevet beskyldt for at holde den kinesiske valuta på et kunstigt lavt niveau for at fremme landets konkurrenceevne. Det har gjort Legos topchef bekymret for, om valutaen vil stige igen de kommende år og derved gøre det dyrere for Lego at producere i Kina.

»Der kan være den valutamæssige risiko, som kan være ganske betydelig, hvis vi vælger Kina,« fremhæver Jørgen Vig Knudstorp.Lønnen stiger

Tilmed er et tredje kinesisk problem dukket op på Lego-toppens radar. Lønningsniveauet stiger voldsomt flere steder i Kina, og det har ramt nogle af Legos kinesiske leverandører.

»I Pearl River deltaet, hvor de fleste af vores leverandører holder til, kæmper man for øjeblikket med arbejdskraftsmangel,« skriver Lego selv i en såkaldt »progress report«, som giver et billede af situationen i 2012 hos Legos leverandører.

Manglen på arbejdskraft medfører blandt andet, at en del af Legos kinesiske leverandører lader deres ansatte arbejde mere end de 60 timer om ugen, som er tilladt. Det problem forsøger Lego nu at få bugt med, oplyser koncernen.Potentiale i asiatiske forbrugere

Udfordringerne til trods er Lego overbevist om, at det er høje tid at etablere en fabrik i Kina.

»Asien – og herunder også Kina er et fremtidigt kernemarked for LEGO Koncernen,« udtaler Bali Padda, Chief Operations Officer hos Lego, i en pressemeddelse.

Samtidig sender han et signal om, at Legos værdier ikke står til forhandling, og det også er derfor, at Lego nu selv vil stå for produktionen i Kina.

»Det er nødvendigt for os at have fuld kontrol over produktionen for at levere produkter, der er sikre og af en vedvarende høj kvalitet i overensstemmelse med vores værdier,« udtaler Bali Padda.

Legos fabrik i Kina åbner efter planen i 2017 og vil beskæftige omkring 2.000 medarbejdere. Etableringen af fabrikken går i gang allerede i begyndelsen af 2014. Fabrikken kommer til at ligge i byen Jiaxing, der er placeret midt i Yangtze River deltaet cirka 100 kilometer fra Shanghai,

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu