ANNONCE

Ny lov: Nu SKAL du have hjelm på

2. januar 2021 08:05 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Dog først om et år.

Ny lov: Nu SKAL du have hjelm på
Om et år skal du forberede dig på, at du skal køre med hjelm, hvis du skal færdes på el-løbehjul. Foto: Scanpix

De er snart alle steder i storbyens rum. De motordrevne el-løbehjul eller skateboards. De kan køre stærkt, og derfor er en ny lov ved at blive indført, der foreskriver, at du skal bære styrthjelm, når du kører på elløbehjul eller andet motoriseret små-køretøj.

Loven træder dog først i kraft fra den 1. januar. I 2022, oplyser Transportminister Benny Engelbrecht (S) i en pressemeddelelse mandag. Han opfordrer dog alle til at tage sikkerhedshjelm på allerede nu – også selvom det ikke er lovpligtigt.

– Vi skal alle kunne færdes trygt og sikkert i trafikken. Det gælder også løbehjulsbrugere, men det er desværre ikke altid tilfældet i dag. Vi er nødt til at gøre noget for at vende udviklingen, så færre kommer til skade, fortæller transportminister Benny Engelbrecht som forklaring på loven.

Det er altid den enkelte brugers ansvar at sørge for at bruge hjelm.

Hvorfor ikke nu?

Det nærliggende spørgsmål er selvfølgelig, hvorfor loven først gælder om et år og ikke allerede nu. Det forklarer ministeren med et hensyn til de mange udbydere af låneordninger, hvor man kan leje et elektrisk løbehjul.

– Det nye hjelmkrav træder i kraft fra årsskiftet 2021-2022, fordi vi fortsat befinder os i en voldsom pandemi, hvor vi helst skal undgå, at for mange ting skifter hænder for tit. Af samme årsag er der heller ikke så mange løbehjulsbrugere nu, siger ministeren.

Han forventer dertil, at udlejningsselskaberne vil bruge tiden på at etablere en ordning med delehjelme og dermed stille hjelmene til rådighed for deres brugere, så der altid følger en hjelm med et løbehjul.

Der er syv gange så stor risiko for at blive involveret i en ulykke i trafikken, hvis du kører på motoriseret løbehjul sammenlignet med cykel. Det viser tendensen i Færdselsstyrelsens evaluering af forsøgsordningen for motoriserede løbehjul.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu