ANNONCE

Bruger du mobil i bilen? Nu bliver straffen meget hårdere

13. december 2018 11:28 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

I stedet for blot at få 1500 kroner i bøde, vil du fra 2019 også få et klip i kørekortet, såfremt du bliver taget for at tale i håndholdt mobiltelefon under kørsel.

Alene i uge 38 i år, hvor Rigspolitiet gennemførte stor kontrol af uopmærksomme trafikanter, blev 355 danskere sigtet for at have benyttet håndholdt mobiltelefon under kørsel – og det er altså bare på en enkelt uge.

Uopmærksomhed i trafikken er et stort problem, og det forsøger Sikker Trafik konsekvent at italesætte. Politikontrollen i uge 38 skulle forsøge at tage temperaturen på omfanget, og det endte således med ærgerlige resultater. Politiet oplyser, at i en tredjedel af alle trafikulykker er uopmærksomhed en afgørende faktor. Tallet stammer fra opgørelser, som Vejdirektoratet har lavet.

– Selv få sekunders uopmærksomhed kan betyde, at man overser en anden trafikant eller kommer til at trække over i modsatte vognbane, og rammer en modkørende frontalt, sagde politiassistent Christian Berthelsen fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, før indsatsen blev iværksat.

Nu koster det et klip

Netop derfor blev der tidligere på året rent politisk lagt op til, at den eksisterende bøde på 1500 kroner ganske enkelt ikke var nok straf til mobilsynderne. 13. december er det så blevet besluttet, at det er en god idé. Straffen vil derfor fra 2019 inkludere et klip i kørekortet, skriver Trafik-, Bygge- og boligministeriet i en pressemeddelelse.

– Det er fuldstændig hensynsløst over for sine medtrafikanter og medpassagerer at lade sig forstyrre af sin telefon eller andre apparater, når man kører bil. Det er bilen, vejen og trafikken, der skal have ens komplette opmærksomhed, når man kører bil, og derfor glæder det mig meget, at et bredt flertal i Folketinget har samme holdning, siger minister Ole Birk Olesen (LA) i pressemeddelelsen.

Lovforslaget træder i kraft i det nye år, når Rigspolitiet er klar til at effektuere ændringen. I galleriet her over kan du se en række lovovertrædelser, der alle kan koste et klip i kørekortet.

Vækker glæde

Hos FDM, foreningen for danske motorejere, er der glæde at spore over det nye forslag, der skal skærpe straffen for at betjene elektroniske himstregimster under bilkørsel, hvor koncentration og handlekraft er påkrævet, forklarer Dennis Lange, der er juridisk konsulent i FDM, i en pressemeddelelse.

– Man må beklageligvis konstatere, at de nuværende sanktionsmuligheder med bøde ikke har været nok til at få alle bilister til at ændre deres adfærd. Det næste naturlige skridt er derfor, at lade forseelsen også koste et klip i kørekortet, hvorfor FDM bakker op om forslaget, siger han.

Trods nedgang i antallet af sigtelser for brug af håndholdt mobiltelefon, sker det stadig. Foreløbige tal fra de første tre kvartaler i 2018 tyder på, at antallet af sigtelser i år bliver på niveau med 2017. Her blev 19.187 bilister sigtet.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu