Ny lov vil tillade brug af afdødes sæd

28. februar 2012 07:56 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Ny lov vil tillade brug af afdødes sæd
Billede mangler

Er det etisk korrekt at bruge afdødes sæd til kunstig befrugtning?
Det spørgsmål raser lige nu i Etisk Råd. Regeringen lægger nemlig op til at fjerne forbuddet mod at bruge afdødes sæd, skriver Kristeligt Dagblad.
I dag bliver mænds sæd destrueret, når de dør, men det vil en ny lov ændre på. Det er en forstyrrelse af bravfreden, mener formanden for Etisk Råd, Jacob Birkler.
“Jeg er ikke modstander af assisteret reproduktion, men vi bliver nødt til at sætte grænser. Man skaber jo en ny form for liv efter døden. Man kan næsten forestille sig konfirmationstalen til barnet: ‘Far døde, og så kom du.’ Døden bliver ikke længere absolut, fordi manden er fertil, efter at han har lagt i graven. Og det skaber ikke mindst nogle skævvredne betingelser for barnet, at far er død, før barnet er født,” siger Jacob Birkler til Kristeligt Dagblad.
I 2010 kom en lignende sag for retten, hvor en kvinde fik dommernes ord for, at hun godt kunne blive insimineret med sin afdøde mands sæd.
Daværende sundhedsminister, Bertel Haarder (V), jublede dengang over dommen, og forklarer, at selv ville have ændret loven, hvis han var minister i dag.
“Modargumenterne i en sag som denne ligner det, jeg kalder etisk kynisme. Altså at man for sine egne etiske princippers skyld blæser på hensynet til sine medmennesker,” siger Bertel Haarder til Kristeligt Dagblad.
Et flertal i Etisk Råd er imod lovforslaget.
Kilde: Kristeligt Dagblad

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu