Ny måling sender S til historisk lavpunkt

8. marts 2013 18:01 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Ny måling sender S til historisk lavpunkt
Billede mangler

Meget tyder på, at Socialdemokraterne får akut på munden af vælgerne ovenpå lanceringen af den store Vækstplan DK i sidste uge, hvor man – finansieret af lavere kontanthjælp, SU og offentlig udgiftsvækst – lægger op til at sænke selskabsskatten fra 25 til 22 pct.

 

Således har medierne siden været fyldt med alvorlige meningsmålinger for det engang så store regeringsparti – og nu viser en ny måling, som TNS Gallup har lavet for Berlingske, den laveste tilslutning til Socialdemokraterne, som analyseinstituttet nogensinde har målt. Det skriver b.dk.

Kun 17,1 pct. af vælgerne ville i dag sætte deres kryds ved partiet, i fald et valg var aktuelt. Det er næsten fire procentpoint lavere end ved valget i 2011 – som i sig selv var det dårligste i mere end 100 år – og man skal helt tilbage til folketingsvalget i 1898, 16 år før Første Verdenskrigs komme, for at finde en ligeså lav tilslutning til Socialdemokraterne, som dagens Gallup-måling viser.

Ifølge lektor ved Aarhus Universitet og ekspert i vælgervandringer, Rune Stubager, er den lave måling med høj sandsynlighed et momentant udslag af de reformer, som regeringen har haft på tapetet over de seneste uger.

»Det er svært at se det som et resultat af andet. Det er en kombination af den voldsomme debat der har været samt det politiske signal, der ligger i de nye reformer. Mange socialdemokratiske vælgere kan ikke lide særligt den lavere selskabsskat – og det er jo den der, måske lidt uretfærdigt, har været stærkt fokus på,« siger han.

Nyheden om, at regeringen ville sænke selskabsskatten, blev lækket til TV 2 Nyhederne søndag den 24. februar – dagen før beskæftigelsesminister Mette Frederiksen skulle præsentere sin kontanthjælpsreform – og dermed kom hele hendes pressemøde til at handle mere om selskabsskat end om kontanthjælp. Det har siden skabt stor splid i regeringspartiet og havde tillige som konsekvens, at krydset mellem den beskårne kontanthjælp og den lavere selskabsskat blev endnu mere tydelig, end den nogensinde havde været.

Ifølge Rune Stubager var det en »kæmpe fejl, som har pustet til ilden.« 

Hos Socialdemokraterne selv er man bekymret over de dårlige målinger, fortæller partiets politiske ordfører, Magnus Heunicke.

»Det er alt for lavt – det vil jeg slet ikke negligere. Danskerne er bekymrede for, om der er arbejdspladser til dem næste år, eller om der kommer nye udflytninger. Derfor er det nødvendigt at gøre noget – og det er det, vi har gjort med vores vækstplan. Det her er en overlevelseskamp for velfærdssamfundet, og den tager vi op,« siger han.

Det er svært at sige, hvor de mange utilfredse vælgere går hen. Men det er et faktum, at Enhedslisten i samme måling opnår den højeste tilslutning, Gallup nogensinde har registreret for støttepartiet. Hele 12,5 pct. af vælgerskaren ville krydse »Ø« af på stemmesedlen, hvis der var valg i dag.

»Det er et udtryk for, at mange mennesker er enige med os i, at der kunne føres en politik, som har mere fokus på at skabe lighed, øget beskæftigelse og grøn omstilling. Det er ufatteligt svært for folk, der har stemt på den her regering for at få en ny politik, at forstå, at man skal forringe kontanthjælp og SU og undlader at gøre noget for de tusinder, der falder ud af dagpengesystemet, for at finde penge til selskabsskattelettelser. Jeg forstår det heller ikke selv,« siger gruppeformand Per Clausen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu