Ny milliardbøde til Microsoft

6. marts 2013 12:45 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Ny milliardbøde til Microsoft
Billede mangler

Den amerikanske softwaregigant Microsoft fik onsdag eftermiddag en gigantisk bøde på 4,1 milliarder kroner.

EUs konkurrencekommissær, spanieren Joaquín Almunia, kalder det »meget alvorlige overtrædelser« af konkurrencelovgivningen, og »Microsoft ved selv, at man ikke har overholdt kravene« om, at alle Windows-brugere skulle have et særligt tillægsprogram, som gav dem frit valg mellem en række forskellige internetprogrammer og ikke kun Microsofts eget Internet Explorer, som følger med styresystemet Windows som standard.

15 mio. europæere fik ikke frit valg

15 millioner Windows-brugere i EU så aldrig den frit-valg-skærm, som EU påbød Microsoft at sende ud til alle.

Microsoft får bøden på 561 millioner euro som det første selskab, der har brudt en aftale med konkurrencemyndighederne i EU. Derfor er den sat meget højt men dog ikke helt så højt, som EU kunne have gjort det.

EU kan give selskaber bøder på op til 10 procent af deres årlige omsætning. For Microsofts vedkommende er det 7,4 milliarder dollars eller 42,3 milliarder kroner.

»Jeg håber, at denne beslutning får virksomheder til at tænke sig om to gange, før de vælger ikke at følge kravene,« sagde Joaquín Almunia på en pressekonference i Bruxelles.Kunne have taget meget mere

EU kan give selskaber bøder på op til 10 procent af deres årlige omsætning. For Microsofts vedkommende er det 7,4 milliarder dollars eller 42,3 milliarder kroner.

»Jeg håber, at denne beslutning får virksomheder til at tænke sig om to gange, før de vælger ikke at følge kravene,« sagde Joaquín Almunia på en pressekonference i Bruxelles.

Microsoft har allerede måttet betale 1,6 milliarder euro (11,9 milliarder kroner) for ikke at have leveret de fornødne, tekniske data til konkurrenter, således at de kan få deres programmer til at spille lige så tæt sammen med Windows, som Microsoft selv kan, og for at væve sin multimedieafspiller, Windows Media Player, for grundigt ind i Windows.

Allerede i oktober 2012 beskyldte EU-Kommissionen Microsoft for at have brudt en aftale fra 2009, som skal sikre, at der er et reelt og frit valg af internetprogram hos kunderne. De skal ikke være påduttet Internet Explorer men kunne vælge nemt og enkelt at skifte til konkurrenter som Firefox, Opera, Safari eller andre.

Klar med den store bødeblok

EU gav i maj 2009 verdens største chipproducent, Intel, den hidtil største bøde, som EU nogen sinde har skrevet ud. Den lød på 1,06 milliarder euro (dengang 7,89 milliarder kroner) og kom, fordi Intel havde betalt computerproducenterne for at holde konkurrenten AMD ude og sikre Intel en markedsandel på 80 procent.

Joaquín Almunia lod allerede i 2011 forstå, at EU vil fortsætte med milliardbøderne:

»De seneste år har vi finpudset vore retningslinier for at opnå den bedste afskrækkelse, hvilket er vort ultimative mål, og vi vil fortsætte med det. Vore bøder må forblive store, for virksomhederne skal forstå, at karteller ikke betaler sig,« sagde konkurrencekommissæren dengang til nyhedsbureauet Reuters.

I 2010 uddelte EU bøder på i alt 12 milliarder euro. Og i 2011 fik f.eks. Unilever og Procter & Gamble bøder på 315,2 millioner euro for at aftale priser på vaskepulver i otte EU-lande.

Internet Explorer stadig størst

Internet Explorers brugerandel af viste netsider på europæiske skærme er siden 2008 halveret til nu 24 procent i januar, mens Googles Chrome ligger på 35 procent og Mozillas Firefox på 29 procent, viser tal fra netanalysefirmaet Statcounter.

I Danmark blev 43,9 procent af alle viste netsider set gennem Internet Explorer (i flere forskellige versioner), 19,7 procent gennem Google Chrome, 16,4 procent gennem WebKit Mobile, 8,3 procent gennem Apple Safari og 8,2 procent gennem Mozilla Firefox, viser den månedlige opgørelse fra brancheforeningen Danske Medier.

EU-sagen har allerede kostet Microsofts topchef, Steve Ballmer, penge. Hans bonus blev sidste år skåret ned, fordi Windows-afdelingen af Microsoft ikke sikrede folk frit valg af internetbrowser.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu