Ny miniplanet opdaget

21. februar 2013 12:04 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Ny miniplanet opdaget
Billede mangler

Astronomerne har kigget dybt i teleskoplinsen og har fundet universets foreløbigt mindste planet langt uden for vores solsystem i stjernebilledet Lyria. Det offentliggjorde holdet i en artikel i tidsskriftet Nature, skriver Discovery News.

 

Planeten, der hedder Kepler-37b, er en del af en planet-trio, som kredser om en stjerne, der minder meget om vores sol. Den ligger hele 210 lysår væk.

Selvom Kepler-37b er et kæmpe fund, har den været en udfordring at få øje på. Planeten er ikke større end vores egen måne, og den er 13 dage om at tage turen rundt om sin stjerne. Det tætte forhold til stjernen gør også den nyopdagede planet fuldstændig ubeboelig.

Planeten er i »bunden rotation« om stjernen, hvilket betyder, at den altid har samme side vendt mod stjernen – ligesom månen har mod Jorden.

Lektor Hans Kjeldsen fra Institut for Fysik og Astronomi, som er en del af det hold, der har opdaget planeten, forklarer til Ingeniøren, at den bundne rotation fører til enorme temperaturforskelle.

Forsiden er konstant opvarmet af stjernen og er derfor 700-800 grader varm. Bagsiden er indhyllet i konstant mørke, og temperaturen kan derfor nå ned på -200 grader.

»Det får os til at konkludere, at det er en klippeplanet uden atmosfære på grund af de høje temperaturer og bestrålingen fra stjernen,« siger han til Ingeniøren.

Hele forskerholdet er enige om, at fundet af den nye miniplanet markerer en milepæl for det internationale samarbejde. Til og med onsdag har forskerne fundet 105 nye planeter med Kepler-teleskopet.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu