ANNONCE

Ny opfindelse: Skraldetragt skal holde vejene rene

16. oktober 2011 14:03 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Ny opfindelse: Skraldetragt skal holde vejene rene
Billede mangler

Om et par uger får en helt nyopfundet skraldetragt verdenspremiere. Siddende i bilen kan bilister og lastbilchauffører nu komme af med skraldet uden at stige ud. Det skal spare millioner på at fkjerne affald.
 
Med opsætning af skraldetragten er der ikke længere nogen undskyldning for at smide skrald langs vejene.
For første gang nogensinde kan bilister og lastbilchauffører fra slutningen af oktober komme af med burgerpapiret, kaffekoppen og tyggegummiet uden at skulle stoppe og stige ud af bilen – eller komme til at smide det i grøften. Løsningen er en skraldetragt, som er designet, så man kun behøver at rulle vinduet ned og ramme skraldetragtens åbning.
 Annonce: Sig din mening om alverdens emner – Deltag her
 
Tragten er et af resultaterne i et designprojekt mellem Hold Danmark Rent, Dansk Design Center og designvirksomheden Goodmorning Technology, der fokuserer på, hvordan godt design kan ændre folks skraldeadfærd. Tragten i fysisk form er konstrueret af produktionsvirksomheden G9.
 Ikke flere undskyldninger
Fire skraldetragte bliver i første omgang sat op på to af Vejdirektoratets rastepladser – Ejer Bavnehøj Øst og Vest. Hver dag kører omkring 5000 både person- og lastbiler gennem disse to rastepladser, og de er derfor et godt sted at få afprøvet, om bilisterne vil tage ideen til sig.
 
– Vi ved fra vores analyser, at 59 procent af bilisterne smider skrald ud af vinduet. Den adfærd udnytter vi her. Nu skal de bare ramme tragten. Der er ikke flere undskyldninger for at smide skraldet i grøftekanten, hvis man bare kan køre af motorvejen, smide skraldet i tragten, og køre på motorvejen igen, siger Anne Holm Hansen, direktør i Hold Danmark Rent.
 
Og der er gjort meget ud af at få de dårlige undskyldninger ryddet af vejen. Det er sket ved at involvere virksomheder, offentlige aktører og de besøgende på rasteplader, der har bidraget med værdifuld viden om affaldsproblematikken. Resultatet er et funktionelt og brugervenlig design. Skraldetragten er stor nok til, at den kan rammes både fra bil- og lastbilvinduet, og når det bliver mørkt, vil LED-lys rundt i kanten stå som en lysende glorie, så det stadig er nemt at ramme skraldetragtens åbning.
 Annonce: Aldrig har det være nemmere at låne 25.000 kr. – Se mere her
 
– Vi ønsker med projektet her at vise, hvor vigtigt godt design er. Vi vil gerne have folk til at ændre adfærd, og derfor skal det være nemt, bekvemt og ikke mindst sjovt for folk at bruge skraldetragten. Derfor glæder vi os også meget til at få bilisternes respons på den, siger Iben Højer Hansen, projektleder i Dansk Design Center.
 Mange millioner at spare
Skraldetragten vil blive afprøvet på Ejer Bavnehøj rastepladserne i tre måneder for derefter at blive videreudviklet eller rettet til, så den kan spredes ud over resten af landet – og verden. Til den tid vil der på rastepladserne også blive lavet en speciel “skralde-vejbane”, som tragten kommer til at stå ved. På den måde bliver tilgængeligheden og produktet koblet på bedste vis.
 
Vejdirektoratet bruger hvert år 22 millioner kroner på at fjerne affald fra de statslige veje – hertil skal lægges alle de millioner, som kommunerne og private vejejere spenderer. Der er altså gode penge at spare, hvis danskerne lærer at ramme skraldetragten.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu