ANNONCE

Nu opjusterer DMI skybrudsvarslet: -Vi kommer over 50 mm regn

28. juni 2017 12:21 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk

DMI advarer nu om op mod 50 mm regn eller endda mere i forbindelse med skybrud de kommende dage.

– Når skybruddet rammer, så vil det helt sikkert give problemer.

Så sikker i sin sag er vagtchef ved Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, Henning Gisselø, da Newsbreak.dk ringer for at høre til det varsel DMI har udsendt onsdag ved middagstid.

– Varslet om skybrud gælder fra klokken 02 natten til torsdag og varer i første omgang frem til fredag klokken 14. Men det kommer til at strække sig endnu længere. Vi skal hen til lørdag ved middagstid før risikoen for skybrud er drevet over. Når vi kun varsler frem til fredag klokken 14 hænger det alene sammen med, at vi i vores systemer ikke kan lave varsler, der strækker sig længere, siger Henning Gisselø og indikerer dermed også, at der er tale om et meget stort og voldsomt nedbørsområde, der skal passere Danmark.

– Der er usædvanligt. Det vil undre mig, hvis vi ikke kommer over 50 mm regn flere steder i landet. Og nok også en del højere. Det vil helt sikkert give problemer – ikke mindst med kloakker. Noget af regnen vil blive suget op af jorden, men når jorden er mættet,. så vil vi få problemer når vandet skal løbe væk, siger Henning Gisselø.

Værst mod øst

I varslet som DMI har udsendt, kan man se, at der bliver værst over den østlige og nordlige del af Danmark.

– Vi har opgraderet vores varsel. Øst- og Nord-danmark får kraftig regn og skybrud startende i nat og foreløbig frem til fredag middag. Den vestlige og sydlige del af Jylland samt på Fyn er der risiko for kraftig regn og skybrud, forklarer Henning Gisselø.

DMIs varsler

Her er de seneste varsler DMI har udsendt:

“Gyldig fra 29. juni 2017 12:00. Gyldig til 30. juni 2017 14:00. Nordjylland, Djursland, Århus NV (Kronjylland), Silkeborg, Aarhus, Thy og Mors, Skanderborg, Skive, Viborg, Holstebro, Lemvig og Struer. DMI forventer mellem 25 og 35 mm regn på 6 timer og desuden risiko for lokale skybrud med mere end 15 mm på 30 min.”

“Gyldig fra 29. juni 2017 02:00. Gyldig til 30. juni 2017 14:00. Vest- og Sydsjælland samt Lolland-Falster, København og Nordsjælland og Bornholm. DMI forventer mellem 25 og 35 mm regn på 6 timer og desuden risiko for lokale skybrud med mere end 15 mm på 30 min.”

“Gyldig fra 29. juni 2017 02:00. Gyldig til 30. juni 2017 14:00. Fyn, Syd- og Sønderjylland, Odder, Trekant området, Samsø, Horsens, Hedensted, Herning, Ikast-Brande og Ringkøbing-Skjern. Der er risiko for kraftig regn, der kan stedvis falde mellem 25 og 35 mm på 6 timer og desuden risiko for lokale skybrud med mere end 15 mm på 30 min.”

Kraftig regn og skybrud medfører fare for oversvømmelse af lavtliggende områder, oversvømmelse af kældre, vand på kørebaner og i viadukter (akvaplaning), nedsat sigtbarhed. Over varselsperioden (36 timer) kan der lokalt falde op mod 50 mm.

Fakta

Når kælderen står under vand:

Når skaden er sket, og kælderen står under vand, så gælder det om hurtigst muligt om at få overblik over skadernes omfang, om at få ryddet op og få kontakt til sit forsikringsselskab.
Se forsikringsselskabernes gode råd her:

* Tag billeder eller video af skaderne til brug for din anmeldelse til forsikringsselskabet. Smid ikke noget ud, før du har talt med forsikringsselskabet.
* Vær opmærksom på, om det er kloakvand, der er kommet ind. Kloakvand kan være særdeles sundhedsskadeligt. Beskyt dig med handsker, vandtæt tøj og fodtøj.
* Flyt ting, der står i vand eller har fået vandskader, til et tørt sted.
* Få vandet væk og sæt udtørring i gang. Det er ekstremt vigtigt at få tørret ud for at undgå følgeskader som for eksempel skimmelsvamp. Køb eller lej eventuelt en affugter. Du kan også varme de vandskadede rum op og lufte ud.
* Er skaderne omfattende, så kan man eventuelt tage fat i et skadeservicefirma, håndværker eller lignende, der kan hjælpe med oprydningen. Gem kvitteringer for udgifterne til forsikringsselskabet.
* Forsikringen dækker rimelige og nødvendige udgifter til at få pumpet vand væk, at redde dit indbo og til affugternes elforbrug.

Der er dog en række betingelser, der skal være opfyldt, hvis din forsikring skal dække skader efter skybrud:

* Forsikringen dækker, når der er tale om voldsomt skybrud.
* Det betyder, at nedbøren er så kraftig, at “utilstoppede, normalt konstruerede og vel vedligeholdte afløbssystemer” ikke kan klare afledningen af vandet. Det betyder mere end 40 millimeter regn på 24 timer eller mere end 15 millimeter på en halv time.
* Nogle forsikringsselskaber dækker også, hvis der er faldet mellem 30 og 40 millimeter på et døgn.
* Er der faldet mindre end 30 millimeter på et døgn eller 15 millimeter på en halv time, dækker forsikringen normalt ikke.
* Du kan tjekke, om der har været skybrud på din adresse på forsikringsvejret.dk

Kilde: Forsikring og Pension.

Fakta

Risiko for oversvømmelse:

Er dit hus i risiko for oversvømmelser?

* På dingeo.dk kan du indtaste din adresse og se, om dit hus er i særlig risiko for oversvømmelse ved kraftig regn eller skybrud.
* Du kan blandt andet se, om dit hus ligger i eller tæt på en lavning uden naturlig vandafløb og finde information om, hvor let vand kan synke ned i jorden under dit hus.
* Hvis du har haft en vandskade efter regn, kan du gå ind på forsikringsvejret.dk og se, om der var tale om skybrud i forsikringsmæssig forstand.

Kilde: Forsikring og Pension, dingeo.dk.

 

 

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu