ANNONCE

Ny overenskomst fjerner kæmpe hindring for fars barsel

14. februar 2012 07:15 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Ny overenskomst fjerner kæmpe hindring for fars barsel
Billede mangler

Familier, der er dækket af industriens overenskomst, får større frihed til at planlægge fars barsel.
 
I den nye overenskomst er parterne i CO-industri og Dansk Industri nemlig blevet enige om af fjerne en af de største hindringer i forhold til fars barsel.
 
Tidligere skulle mænd afholde deres barsel i forlængelse af, at kvindens arbejdsgiverbetalte barsel var ophørt efter 14 uger.
 
Men da mange børn stadig bliver ammet på det tidspunkt, har det fået familierne til at fravælge fars barsel. Det slipper de ansatte i industrien nu for, så farens betalte barsel i stedet kan ligge sidst i barselsperioden på 52 uger.
“Nu binder man ikke mænds orlov til at ligge i halen af mors orlov med løn. I stedet kan man lægge det frit. Familierne vil helst selv bestemme over orloven og lægger helst fars orlov til sidst, så det her er sørme et vigtigt fremskridt,” siger professor Anette Borchorst, der forsker i kønsopdeling på arbejdsmarkedet ved Aalborg Universitet.
 
Med ændringen i barselsreglerne i industriens overenskomst er regeringen blevet overhalet indenom. De fleste iagttagere forventer, at regeringen fremsætter et lovforslag, der skal fjerne bindingen af mænds barsel på hele arbejdsmarkedet.
 
Men industriens overenskomst er så skelsættende, at den i sig selv vil få betydning for andre overenskomster, vurderer Anette Borchorst.
“Loven øremærker faktisk ikke barsel til mænd, som den er i øjeblikket. Men i det øjeblik, at vi både har industriens overenskomst og loven, så vil det forplante sig,” siger hun.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu