Ny pave har tordnet mod abort og homoseksuelle

14. marts 2013 08:44 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Ny pave har tordnet mod abort og homoseksuelle
Billede mangler

VATIKANET: Jorge Mario Bergoglio så forsonlig ud, da han onsdag trådte ud på Peterskirkens balkon foran en tusindvis af jublende mennesker for at lade sig hylde som deres nye pave, men den 76-årige argentiner er på flere områder en mand med kompromisløse holdninger.

 

Det blev illustreret i juli 2010, da Bergoglio, som har fået pavenavnet Frans I, beskrev Argentinas dengang nye lov om legalisering af homoseksuelle ægteskaber som »en ordning, der ødelægger Guds plan« og »et stort og frygteligt antropologisk tilbageskridt«.

Mens loven stadig var på politikernes tegnebord, blandede han sig i debatten og kaldte tiltaget »en plan fra løgnenes fader skabt for at forvirre og bedrage Guds børn«. Argentinas præsident, Cristina Fernández de Kirchner, svarede, at Bergoglios kommentarer »virkelig mindede om tiderne under inkvisitionen«.

Kirchner kritiserede også Bergoglio udtalelse om, at homoseksuelles adoption er »diskrimination mod børn, da det fratager dem den udvikling, Gud ønskede, de skulle have, en far og en mor«.

Hans skarpe holdninger om abort og homoseksuelles rettigheder er ikke usædvanlige i den latinamerikanske afdeling af den katolske kirke, hvor det er småt med liberale teologer.

I hjemlandet har det været det mere bemærkelsesværdigt, at Bergoglio er blevet beskyldt for at være i ledtog med landets daværende diktatur fra 1976 til 1983, hvor over omkring 30.000 venstreorienterede blev bortført eller dræbt af styret.

Bergoglios samarbejde med diktaturet bliver blandt andet beskrevet i bogen »Stilheden«, som er skrevet af den argentinske journalist Horacio Verbitsky. Her fortælles om bortførelsen af to jesuitter, som militærregimet i al hemmelighed fængslede for deres arbejde i fattige kvarterer. Da de nægtede at kvitte deres besøg i slumområderne, holdt Bergoglio op med at holde hånden over de to mænd, og det udnyttede regeringen, skriver Horacio Verbitsky i sin bog, der er baseret på udtalelser fra en af de to jesuitter, Orlando Yorio.

»Historien fordømmer ham. Han var modstander af al innovation særligt under diktaturet, som han havde det meget afslappet med,« har Fortunato Mallimacci, tidligere dekan på et universitet i Buenos Aires, udtalt ifølge Reuters.

Flere steder bliver den nye pave beskrevet som en ydmyg person, der stammer fra en middelklassefamilie. Han har levet et forholdsvis simpelt liv, hvor han ikke har søgt mediernes opmærksomhed. Desuden bliver han beskrevet som værende optaget af og bekymret over de sociale uligheder, der er udbredt i hans hjemland og andre steder i Latinamerika.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu