Ny pesticidafgift vedtaget

12. juni 2012 15:42 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Ny pesticidafgift vedtaget
Billede mangler

Renere drikkevand og et renere miljø. Det er målet med en ny pesticidafgift, som et bredt flertal, der ud over regeringspartierne også tæller Venstre og De Konservative, tirsdag stemte ja til.
Den nye pesticidafgift gør de mest belastende sprøjtemidler dyrere for landmændene. Det vil give en mindre belastning på på miljø, drikkevand og sundhed, siger miljøminister Ida Auken.
– Afgiften er helt afgørende for, at vi blandt andet kan få forbruget af belastende sprøjtemidler ned, siger Ida Auken i en kommentar.
Lovforslaget indebærer, at pesticidafgiften omlægges til en mængdeafgift, som er højere, hvis sprøjtemidlet belaster sundhed og miljø ekstra hårdt. Det vil mindske midlernes skadesvirkninger for mennesker, dyr og natur markant, håber regeringen.
Den nye afgift er blevet kritiseret for at ramme landbrugets konkurrenceevne, men ifølge fødevareminister Mette Gjerskov (S), så har regeringen lyttet til bekymringerne fra blandt andet kartoffelproducenterne.
De får nu en ordning, der fremmer deres omstilling til et lavere forbrug af sprøjtemidler.
– Afgiften er vigtig for at sætte skub i den grønne omstilling af dansk landbrug. Samtidig sikrer vi, at dansk landbrug også kan tjene penge i fremtiden, siger fødevareminister Mette Gjerskov.
Pesticidafgiften skal desuden bidrage til at finansiere de jordskattelettelser på 500 millioner kroner, som landbrugserhvervet har fået siden den 1. januar 2011.
Afgiften er det første skridt i en ny flerårig strategi for, hvordan landbruget, privatpersoner og det offentlige skal minimere deres brug af sprøjtemidler i Danmark.
Afgiften skal nu godkendes i EU, hvorefter den træder i kraft.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu