Ny plan for gode forbindelser til hele Danmark

13. marts 2013 12:51 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Ny plan for gode forbindelser til hele Danmark
Billede mangler

Regeringen skærper nu kravene til, at hele Danmark – også de fjernest liggende egne – skal kunne få ordentlige internet- og mobilforbindelser, og det skal blandt andet ske ved, at kommunerne skal gøre det nemmere at få sat master op. Samtidig skal der indføres en europæisk mærkningsordning af mobiltelefoner, mobilnet og bredbåndsforbindelser, så alle ved, hvad de betaler for, skriver Berlingske.

Det er en del af regeringens længe ventede udspil for bedre bredbånd og mobildækning i hele Danmark, som erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) præsenterede onsdag middag.

22 konkrete initiativer skal samlet sikre en ordentlig bredbåndforbindelse og ditto mobildækning, uanset hvor i landet man bor. Hensigten er at sikre, at man kan bo og arbejde hvor som helst, så begrebet Udkantsdanmark kan forsvinde ud af ordbogen, lige så hurtigt som det kom ind.

»Regering arbejder efter, at alle husstande og virksomheder mindst 100 megabit download og mindst 30 megabit upload i 2020. En god digital infrastruktur er nemlig afgørende for Danmark,« sagde Annette Vilhelmsen, da hun løftede sløret for planen på den danske televerdens store Tele2013-konference i København.

Indtil nu har der kun været krav om, at alle skal kunne købe en forbindelse ind i huset på 100 megabit i 2020 – via fastnettet, kabel-TV-nettet eller mobilnettet. Nu kommer der så også krav om, at forbindelsen ud af huset til nettet skal op i fart, og der fastsættes konkrete mål.

Samtidig skal der gøres noget ved besværet med at få sat de fornødne master og antenner op. Det har teleselskaberne og kommunerne, som giver tilladelserne, sloges om i årevis. Nu skal kommunernes udlejningspriser sættes ned, så master og antenner kan sættes op.

»Planen, som vi fremlægger, sætter et ambitiøst mål for den fremtidige, digitale infrastruktur og sender et klart signal til markedet, borgerne og virksomhederne om, at Danmark skal bevare sin position blandt verdens førende digitale lande. Men forudsætningen er, at infrastrukturen er tidssvarende og kommer hele landet rundt. Det kræver, at vi har adgang til digital infrastruktur i verdensklasse,« siger Annette Vilhelmsen.

Den nye plan modtages med glæde i den danske telebranche.

»Der er blevet lyttet. Man viser vilje til sænke barriererne og bane vejen for, at investeringerne i infrastruktur nu kan nå længere ud i Danmark,« siger en tilfreds Jakob Willer, direktør i Telekommunikationsindustrien i Danmark (TI), til Berlingske.

Også den danske IT-branche hilser udspillet velkomment.

»Det er et stort skridt i den rigtige retning, som regeringen nu tager med det nye bredbåndsudspil. Danskerne får nu endnu bedre dækning,« siger administrerende direktør Morten Bangsgaard fra brancheorganisationen IT-Branchen (ITB), der samler størstedelen af de danske IT-virksomheder.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu