ANNONCE

Ny svindelsag rammer skandale-bank

14. maj 2019 04:14 | Af: Jeppe Bjerre Trans, jt@newsbreak.dk

Millioner fra formodet momssvindel kørte gennem Danske Bank, og eksperter kritiserer Danske Bank for ikke at have levet op til deres forpligtelser i forhold til hvidvaskreglerne i den konkrete sag.

Ny svindelsag rammer skandale-bank
En ny svindelsag har ramt Danske Bank. Genrefoto.

Mens Danske Banks problemer med hvidvask hidtil har været centreret om en filial i Estland, rejser en ny sag ifølge eksperter alvorlige spørgsmål om bankens ageren i Danmark, skriver Finans.

I 2016, mens banken havde kendskab til de store hvidvaskproblemer i Estland, strømmede millioner af kroner fra formodet momssvindel igennem en direktørs firmakonto i Danske Bank i Danmark.

Direktøren var en 23-årig litauisk mand, som havde oprettet kontoen uden nogensinde at møde op i banken, fremgår det af en kuratorredegørelse. Efterfølgende blev 51 mio. kr. kanaliseret igennem direktørens konto til et vekselbureau for derefter at forsvinde.

Skarp kritik

Flere anerkendte hvidvaskeksperter siger nu, at de er stærkt kritiske over for Danske Banks manglende kontrol med bankens egen kunde i den samme sag:

– Alle alarmklokker burde have ringet i dette eksempel. Det ligner mulig hvidvask. I modsætning til de mulige hvidvasksager i Estland skete dette i hjertet af Danske Bank lige under ledelsens næse. At sige, at problemet kun var i Estland, er noget vrøvl, siger selvstændig konsulent Graham Barrow, der bl.a. har arbejdet med hvidvaskbekæmpelse for Deutsche Bank, til Finans.

Lignende toner lyder fra bankekspert og seniorrådgiver Lars Krull fra Aalborg Universitet.

Danske Bank kan ikke kommentere den konkrete sag, men pressechef Kenni Leth mener over for Finans ikke, at den kan sammenlignes med hvidvaskskandalen, hvor 1.500 mia. kr. susede gennem bankens estiske filial i perioden 2007-2015.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu