Ny test kan sortere flere syge fostre fra

20. marts 2012 09:12 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Ny test kan sortere flere syge fostre fra
Billede mangler

Hjertefejl, hjernesygdomme eller andre alvorlige sygdomme.
Om få år vil ultralydsscanninger, som alle gravide i dag tilbydes, kunne suppleres med meget omfattende undersøgelser af fostrets arvemasse, skriver Politiken.
Allerede før den gravide rammer abortgrænsen på 12 fulde ugers graviditet, vil lægerne kunne svare på, om fostret har øget risiko for at udvikle brystkræft senere i livet.
Med den nye metode fra Aarhus Universitetshospital kan man ved en simpel blodprøve fra moderen teste fosteret for langt flere sygdomme end hidtil.
Aarhus Universitetshospital overvejer nu at afprøve teknikken på tre kromosomafvigelser, blandt andet Downs syndrom, ved at undersøge blodprøver fra gravide.
“Den vil kunne bruges til at diagnosticere rigtig alvorlige sygdomme, og er der mistanke om en alvorlig lidelse, kan den også bruges til at frikende fosteret for sygdommen,” siger ledende overlæge på klinisk genetisk afdeling på Aarhus Universitetshospital, Ida Vogel, til Politiken.
I dag bliver alle gravide tilbudt en blodprøve og en nakkefoldsscanning omkring 11.-13. graviditetsuge.
Der bliver fosteret undersøgt for tre kromosomafvigelser – Downs syndrom er den mest kendte.
Etisk Råd har allerede i flere år diskuteret fremtidens fosterdiagnostik. Rådets formand, Jacob Birkler, advarer nu om, at forældrene kommer til at stå tilbage med meget svære valg med den nye test.
Han mener, at spørgsmål som hvor alvorlig en sygdom være, før det er relevant at teste for den, presser sig på.
Kilde: politiken.dk

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu