Ny tyveribølge: Biler rippes for inventar

10. april 2019 22:00 | Af: Newsbreak.dk

Adskillige bilejere i Nordsjælland har gennem den seneste tid fået stjålet dyrt inventar fra deres biler.

Rat, fælge, integrerede navigationssystem, airbags, styreboks, pedaler, dæk og bilsæder er blevet mere og mere populært som tyvegods.

Det viser en gennemgang af Nordsjællands Politis offentlige døgnrapporter fra april måned, som TV 2 Lorry har foretaget. Alene i april måned har 11 biler ifølge døgnrapporterne fået stjålet bildele.

Det er i dag ikke lykkedes TV 2 Lorry at få Nordsjællands Politi til at stille op til interview. Men både FDM og Forsikring & Pension bekræfter den kedelige tendens over for TV 2 Lorry.

– Vi har kendt til det her problem i mange år, men det, vi ser nu, er, at tyverierne rammer i bølger, og det sker hyppigere end tidligere, siger Lone Otto, afdelingsleder for teknisk rådgivning hos FDM, til TV 2 Lorry.

Også Forsikring & Pension har lagt mærke til tyverierne, ligesom også mange borgere er blevet mere bevidste om problemet.

Panik i golfklubben

– I min golfklub har jeg hørt om tyve, der stjæler airbags, rat og sågar hjulene fra biler. Så det er noget, der bliver talt om, siger Erik Sander Darsberg fra Vedbæk til TV 2 Lorry.

Ser man på tallene, er der ingen tvivl om, at Nordsjællands biler er mest udsatte. Nordsjællands politikreds oplever nemlig flest indbrud i personbiler med 5,3 per 1.000 indbyggere. Tallene dækker over alle typer tyverier fra biler – både løst indbo og faste dele. Til sammenligning er tallet kun 3,6 i København.

Politiinspektør ved Nordsjællands Politi Lau Thygesen har tidligere udtalt til FDM’s eget medlemsblad, at det ofte er professionelle og organiserede kriminelle, der går målrettet efter udstyr i større biler.

– Tidligere stjal tyvene hele bilen, men det er blevet meget sværere, så i dag stjæles flere løse og faste ting fra bilerne. Når vores politikreds er hårdest ramt, så skyldes det, at vi har mange indbyggere med høje indkomster og derfor også ofte dyrere biler, der er tyvenes foretrukne. Vi kan se, at indbruddene i biler er mere udbredte i de områder i vores kreds, der har høje indkomster, siger han til FDM.

De dyre mærker rammes

I politikredsens døgnrapporter fra april måned kan man læse, at tyvene er gået efter bilmærker som BMW, Porsche og Mercedes. Men også billigere biler er blevet ribbet for dyrt inventar.

– Vores formodning er, at de stjæler de her bildele, fordi man skal bruge dem andre steder herhjemme og i Europa. Det kan være til skadede biler eller biler, der skal opgraderes fra et lavere niveau til et højere niveau af udstyr, siger Lone Otto fra FDM til TV 2 Lorry.

Hos FDM vil man helst ikke gå ind i, hvem gerningsmændene kan være, men både FDM og Forsikring & Pension mener at være ret sikre på, hvor tyvegodset havner.

– Vi har en god viden om, at det meste af tyvegodset forsvinder ud af landet, og meget af det forsvinder i retningen mod Østeuropa, siger Arne Knippel, kontorchef i Forsikring & Pension, til TV 2 Lorry og fortsætter:

– Et samarbejde mellem de involverede parter er det, der mangler, for at vi kan sætte ind mere aktivt over for den her kriminalitet. For det her vil vi selvfølgelig ikke finde os i.

Ifølge FDM er det ikke muligt at sætte lås og slå på alle bilens dele, men gennem en række sikkerhedsforanstaltninger kan man aktivt forsøge at undgå at blive tyvenes næste offer.

For det første anbefaler FDM at fjerne alle værdigenstande fra bilen. Lad ikke løst elektronik være synlig for tyvene. Det vil blot fungere som lokkemad. Dernæst er det en god idé at investere i lys og overvågning til din indkørsel. Og skilt gerne med, at du har videoovervågning. Generelt er det en god idé at lade området omkring din bil bære præg af, at du kender til den her problematik og tager dine forholdsregler.

Hvis du har en garage eller en låge i indkørslen, så overvej at bruge det ekstra minut på at få bilen lukket inde. Husk også at låse din bil og tag fat i håndtaget for at sikre dig, at den nu også er låst. Et sidste råd er, at det kan være en god idé at parkere din bil, så den tydeligt kan ses fra vinduerne i dit hus.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu