ANNONCE

Nye afgifter på computer og smartphone på vej

19. december 2019 10:53 | Af: Jon Tolstrup Jensen, jj@newsbreak.dk

Det kan snart blive dyrere at være dansker.

Nye afgifter på computer og smartphone på vej
Computere og telefoner kan blive dyrere i fremtiden. Foto: Scanpix

Hvis du troede, at din telefon skulle skiftes i nærmeste fremtid, så kan det godt være, at det måske skulle gøres hurtigere end først antaget.

Artiklen fortsætter under videoen.

Det viser sig nemlig nu, at der kan være nye afgifter på vej på de populære smartphones. Kulturminister Rasmus Prehn fra Socialdemokratiet har i hvert fald inkaldt det forhandlinger, som skal modernisere de afgifter, der er i dag.

– I dag foregår privatkopiering primært på mobiltelefoner, tablets og bærbare computere. Tidligere brugte vi CD’er og DVD’er. Derfor har vi brug for en ny og mere tidssvarende ordning, der afspejler den måde, vi kopier indhold i dag, siger ministeren i en pressemeddelelse og fortsætter:

– Derfor vil jeg indkalde til politiske forhandlinger, så vi kan fremsætte et forslag til en lovændring. Vi skal have fundet en tidssvarende model, som er rimelig for de danske medieforbrugere. Samtidig skal vi sikre, at skaberne af kreativt indhold får en rimelig kompensation, lyder det.

Ophavsretsloven giver i dag privatpersoner mulighed for at lave kopier af eksempelvis musik og film uden at spørge de personer, som har lavet musikken eller filmene, om lov først. Det er et krav efter EU-retten, at rettighedshaverne skal kompenseres herfor.

Farvel til CD’er

Baggrunden for den pludselige regelændring skal findes i, at Copydan, Kulturministeriet og IT- og elektronikvirksomheder har forsøgt at blive enige om, hvor mange penge som rettighedshaverne egentlig skal have kompensation for, når danskerne laver en kopi, der er lovlig, til eget brug.

Men grunden til, at ændringen skal ske her og nu, er, at det netop nu kun er CD’er, som er omfattet af loven, mens mange danskere i virkeligheden bruger telefoners indbyggede hukommelse til at streame og kopier. Det skriver Computerworld.

Den danske stat blev i 2019 stævnet for 600 millioner kroner af Copydan, da computere og mobiltelefoner ikke er inkluderet i den nuværende aftale.

– I Danmark sikres rettighedshaverne denne kompensation dels ved en afgift på såkaldte løse lagringsmedier som for eksempel blanke CD’er og DVD’er, dels af en statsfinansieret kompensation. Ordningen omfatter ikke såkaldte integrerede lagringsmedier som f.eks. mobiltelefoner, tablets, harddisk-optagere og bærbare computere, skriver Kulturministeriet i en pressemeddelelse.

Den samlede kompensation til rettighedshaverne via blankmedieordningen udgjorde i 2018 omkring 26,4 mio. kr, oplyser Kulturministeriet.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu