Nye bankkrav kan ramme boligejere

15. marts 2013 04:02 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Nye bankkrav kan ramme boligejere

Der kan være et milliardsmæk på vej til landets boligejere, efter at regeringen har besluttet, at Danmarks vigtigste banker skal polstre sig særligt mod nye finanskriser. Det skriver Børsen.

 

Torsdag anbefalede en rapport skærpede krav til seks finansielle virksomheder – Danske Bank, Nykredit, Nordea Bank Danmark, Jyske Bank, BRF Kredit og Sydbank – der er for store til at gå ned. Ifølge Børsen ser bankerne ud til at kunne klare de nye såkaldte SIFI-krav, mens realkreditinstitutterne vil komme til at mangle milliarder af kroner.

I dag har Nykredit eksempelvis en egenkapital på 58 milliarder kroner, men med nye regler vil Nykredit skulle mønstre 70 milliarder kroner i 2019, og de kan ende med at blive hentet hos kunderne.

»Det er helt utvetydigt, at de penge skal tjenes,« siger koncerndirektør i Nykredit Søren Holm til Børsen og tilføjer:

»I det omfang, at kapitalkravet bliver forøget fra 58 til 70 milliarder kroner, så bliver det naturligvis dyrere at drive denne her forretning. Så produktionsomkostningen for et lån forøges.

Erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) sender nu rapporten i høring, og derefter står den på politiske forhandlinger i løbet af foråret.

Hun er tilfreds med, at de skærpede krav med tiden vil påvirke samfundsøkonomien positivt, men forstår ikke, hvorfor boligejerne vil blive ramt.

»Der er ikke noget, der tilsiger, at det vil betyde højere priser. Men realkreditinstitutterne skal selvfølgelig bruge høringsperioden til at melde tilbage, hvad det betyder for dem. Men de skal selvfølgelig også polstres, når de er med som SIFI ligesom pengeinstitutterne,« siger Annette Vilhelmsen til Børsen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu